Politiikka

Euroopan neuvoston juhlia varjostaa kiistely Venäjän maksurästeistä – Helsinkiin saapuvat tänään yli 30 maan ulkoministerit

Finlandia-talossa juhlitaan 70-vuotiasta Euroopan neuvostoa.
Sanne Katainen
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on mukana juhlaillallisella Finlandia-talolla.

Euroopan neuvoston 70-vuotista taivalta juhlistetaan tänä iltana Finlandia-talolla Helsingissä. Juhlaillallisella puhuvat muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland.

Ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota puolustavaan järjestöön kuuluu tällä hetkellä 47 valtiota. Huomenna Helsingissä pidetään Euroopan neuvoston ulkoministerikokous, jonka jälkeen Suomi luovuttaa Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajuuden Ranskalle.

Kokouksen puheenjohtajuus on näillä näkymin toimitusministeristön ulkoministerin Timo Soinin (sin.) viimeisiä näkyviä työtehtäviä nykyisessä virassa. Finlandia-talolle saapuvat ulkoministerit yli 30 jäsenvaltiosta, muun muassa Venäjän Sergei Lavrov.

Euroopan neuvostoa vaivaa parhaillaan kiista sen suuren jäsenmaan Venäjän kanssa. Neuvosto perui Venäjän äänioikeuden Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa sen jälkeen kun maa oli liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin.

Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen, mikä on ajamassa neuvoston pahoihin talousvaikeuksiin.Toistaiseksi pattitilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua, mutta sellainen pitäisi keksiä pian – muuten Venäjä ei ole mukana valitsemassa Euroopan neuvoston uutta pääsihteeriä ensi kesänä. On pidetty jopa mahdollisena, että Venäjä erotetaan – tai päättää itse erota – Euroopan neuvostosta.

Euroopan neuvosto ja Euroopan unioni sekoittuvat helposti toisiinsa. Tilannetta ei helpota se, että molempien tunnuksena on sama tähtilippu ja hymni. Kaiken lisäksi Suomen puheenjohtajuus Euroopan neuvostossa päätyy vain puolitoista kuukautta ennen kuin puheenjohtajuus EU:ssa alkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Euroopan neuvostolta vihreää valoa Venäjän paluulle täysivaltaiseksi jäseneksi

Kaikkien jäsenmaiden pitää maksaa maksunsa, vaatii Euroopan neuvoston ulkoministerikokous

Ilkka Kanerva tuohtui MT:n pakotekyselystä: "Tämähän olisikin hieno ratkaisu!"