Politiikka

Startup-sijoittaja: SDP:n vaalivoitto suli lihaveroon "Ei kannata mennä äänestäjän ja hänen grillimakkaransa väliin"

Kim Väisänen kirjoittaa Taloustaidon blogissa, että ilmastonmuutosta ei torjuta tarjoamalla videonauhoja Netflix-yleisölle.
Jaana Kankaanpää
Kim Väisäsen mukaan Antti Rinteen johtamien demarien vaalivoitto suli olemattomaksi, koska muut puolueet brändäsivät päästöperusteisen uuden veron lihaveroksi.

Startup-sijoittaja Kim Väisänen arvioi, että SDP menetti eduskuntavaalien jättivoiton kestävän kehityksen arvonlisäveroon. Hän kirjoittaa aiheesta tänään Taloustaidon blogissa.

Väisäsen mukaan demarien vaalivoitto suli olemattomaksi, koska muut puolueet brändäsivät päästöperusteisen uuden veron lihaveroksi.

"Ei kannata mennä äänestäjän ja hänen grillimakkaransa väliin. Siinä saa vain haarukan piikit kämmenselkäänsä", hän kirjoittaa.

Väisäsen mielestä elintason laskua vaalikarjalle tarjoava poliitikko yrittää myydä Netflix-käyttäjälle ajatusta siirtymisestä takaisin vhs-aikakauteen. Sen taistelun häviää takuuvarmasti.

"Hedonistinen adaptaatio ei yksinkertaisesti toimi siten. Ihminen ostaa kernaammin vaikka Trumpin valheelliset ’puhdas hiili’ -puheet kuin luopuu vuotuisesta lomamatkastaan ja kesäillan satunnaisesta grillaushetkestään", hän sanoo.

Leijonan luola -televisiosarjasta tuttu Väisänen kirjoittaa, että muutokset tulee tehdä asteittain. Siten, ettei äänestäjä huomaa itseään ohjattavan vähäisempien päästöjen pariin verotuksellisin keinoin.

"Autoverotuksen päästöperusteisuus on tästä hyvä esimerkki. Kertamuutosta yrittävä antaa ainoastaan aseet populistien käsiin ja lykkää siten tarvittavat muutokset kauemmaksi tulevaisuuteen."

Lue Kim Väisäsen alkuperäinen blogikirjoitus: Videonauhoja Netflix-yleisölle – näin ei torjuta ilmastonmuuutosta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SDP juhlii viikonloppuna 120-vuotista matkaansa – Globalisaatio on ollut työväenliikkeelle hankala paikka

SDP:n eduskuntaryhmä ojensi al-Taeeta – poikkeuksellinen ohjeistus, miten kansanedustajana tulee toimia

Kansalta vaimeaa hyväksyntää Rinteelle – keskustan äänestäjät huomattavasti muita hallituskumppaneita varautuneempia