Politiikka

Kaikkien jäsenmaiden pitää maksaa maksunsa, vaatii Euroopan neuvoston ulkoministerikokous

Venäjän paluuta neuvoston työhön ei pidä sallia ilman ehtoja, sanoi Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Euroopan neuvoston ulkoministerikokous alkoi aamulla Finlandia-talolla. Kuvassa Suomen ulkoministeri Timo Soini, Ukrainan varaulkoministeri Serhi Kyslytsja ja Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland.

Euroopan neuvoston ulkoministerikokous on hyväksynyt Helsingissä kannanoton, jonka mukaan kaikkien jäsenmaiden pitäisi osallistua tasaveroisesti neuvoston ministerikomitean ja parlamentaarisen yleiskokouksen työhön. Samalla muistutetaan, että kaikilla on myös velvoite hoitaa osansa neuvoston budjetin rahoituksesta.

Venäjän äänioikeus parlamentaarisessa yleiskokouksessa peruttiin Krimin valtauksen jälkeen 2014. Venäjä puolestaan keskeytti kaksi vuotta sitten jäsenmaksunsa neuvostolle.

Ulkoministerikokouksen mukaan olisi tervetullutta, että kaikki jäsenmaat osallistuisivat parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoon jo kesäkuussa. Tuolloin Euroopan neuvostolle muun muassa valitaan uusi pääsihteeri.

Toistaiseksi ei ole varmaa, onko Venäjä jo luvannut jatkaa jäsenmaksujen maksamista ja hoitaa rästiin jääneet maksut.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin jäi pois kokouksesta ukrainalaismedioiden mukaan vastalauseena sille, että Venäjä pyritään palauttamaan takaisin neuvoston työhön.

Ukrainaa edustaa Helsingissä varaulkoministeri Serhi Kyslytsja, Venäjää ulkoministeri Sergei Lavrov.

Venäjän aseman palauttaminen ei ole kaikille muillekaan helppoa niellä. Liettuan ulkoministerin Linas Linkeviciusin mukaan Venäjän paluuta ilman ehtoja ei pidä sallia, koska maan sanat ja teot eivät ole muuttuneet.

"Eurooppalaiset arvomme eivät paljoa merkitse, ellei niitä puolusteta", Linkevicius tviittasi.

Euroopan neuvoston ulkoministerikokous alkoi aamulla Finlandia-talolla. Puheenjohtajamaa Suomen tervehdyksen esittäneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan muun muassa oikeusvaltioperiaate, lehdistönvapaus ja naisten oikeudet ovat viime aikoina kokeneet paikoin takaiskuja.

"Nämä ovat uutisia, joita ei nykypäivän Euroopassa odottaisi kuulevansa", Sipilä sanoi.

"Entisenä yrittäjänä" Sipilä myös muistutti Euroopan neuvoston merkityksestä taloudelle.

"Neuvoston työ ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion hyväksi on ollut ratkaisevaa taloudelliselle vakaudelle, ennustettavuudelle ja koko Euroopan hyvinvoinnille", Sipilä sanoi.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) johtaman ulkoministerikokouksen tuloksista kerrotaan lehdistötilaisuudessa puoli kolmelta. Tämän jälkeen Euroopan neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Ranskalle.

Eilen illalla 47 jäsenvaltion edustajat juhlivat Finlandia-talolla neuvoston 70-vuotistaivalta.

Juhlassa puhunut presidentti Sauli Niinistö totesi Euroopan neuvoston olevan historiansa pahimmassa kriisissä, mutta Euroopan samalla tarvitsevan Euroopan neuvostoa, "joka ikistä sen jäsenvaltioista".

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Euroopan neuvostolta vihreää valoa Venäjän paluulle täysivaltaiseksi jäseneksi

Ilkka Kanerva tuohtui MT:n pakotekyselystä: "Tämähän olisikin hieno ratkaisu!"

Euroopan neuvoston juhlia varjostaa kiistely Venäjän maksurästeistä – Helsinkiin saapuvat tänään yli 30 maan ulkoministerit