Politiikka

Hallitustunnustelija Rinne: Puoluejohtajilla yhteisymmärrys talouden pelivaran hakemisesta

Olemme vielä ihan väleissä", vihreiden Haavisto kommentoi muun muassa aluepolitiikasta käytyjen keskusteluiden jälkeen.
Martti Kainulainen
Puheenjohtajat jatkavat keskustelua talouden raameista perjantaina iltapäivällä. Hallitusneuvotteluiden vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan hallitusneuvotteluihin osallistuvilla puoluejohtajilla on hyvä yhteisymmärrys siitä, millä tavalla talouden pelivara haetaan ja tuloihin suhtaudutaan.

"Meillä näyttäisi olevan hyvin yhtenäinen käsitys siitä, miten tämä tehdään", Rinne kommentoi Säätytalolla Helsingissä.

Rinne ei kuitenkaan suostunut tarkentamaan, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Puheenjohtajat jatkavat keskustelua talouden raameista iltapäivällä.

"Ennen kuin kokonaisuus on kasassa, niin yksityiskohtia minä en kerro", Rinne kuittasi.

SDP neuvottelee hallitusohjelmasta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto luonnehti aamulla, että neuvottelujen vaikein vaihe on vielä edessä, kun puolueiden erilaisia toiveita ja toiveiden hintalappuja ruvetaan sovittamaan yhteen.

Vihreille vaikein kysymys neuvotteluissa on ollut Haaviston mukaan se, miten vakavasti uudessa hallituksessa ilmastonmuutoskysymykset otetaan ja mikä on kunnianhimon taso ilmastotoimissa.

Viiden puolueen välisissä neuvotteluissa riittää soviteltavia asioita, mutta Haaviston mukaan pysyviä rintamia puolueiden välille ei ole syntynyt.

"Eri kysymyksissä ollaan vähän eri seuraa ja katsotaan sitten, mistä löytyy kompromissi."

Hallitusneuvotteluissa muun muassa vihreillä ja keskustalla on ollut vastakkaisia tavoitteita esimerkiksi metsähakkuukysymyksessä.

Haaviston mukaan yksityiskohtaisia kompromisseja ei ole vielä sorvattu, mutta hän on käynyt kahdenvälisiä keskusteluja keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa.

"Aluepolitiikan kysymykset ja maantasainen kehittäminen ovat olleet meidän keskusteluissamme aiheena. Olemme vielä ihan väleissä", Haavisto sanoi.

Säätytalolla asiakysymyksiä käsitellään parissakymmenessä neuvottelupöydässä. Puolueiden puheenjohtajilla ja puoluesihteereillä on omat pöytänsä, joissa mahdollisia riitatilanteita voidaan ratkoa.

Rinteen mukaan kiistoja ei ole vielä tähän mennessä paljoa syntynyt.

"Näyttäisi siltä, että ajattelevat ihmiset pystyvät ratkomaan näissä ryhmissä näitä asioita."

Hallitusohjelman rakentaminen jatkuu läpi viikonlopun. Osa ryhmistä kokoontuu sekä lauantaina että sunnuntaina.

Rinne arvioi, että neuvotteluryhmät saavat työnsä valmiiksi tiistai-iltaan mennessä. Sen jälkeen puheenjohtajat alkavat käsitellä hallitusohjelman kokonaisuutta.

Rinne toivoo, että siinä vaiheessa puheenjohtajien pöytään tulisi mahdollisimman vähän kompromissikysymyksiä.

Hän on kuitenkin optimistinen, että hallitusneuvottelujen tiukka aikataulu pitää loppuun asti. Tavoitteena on ollut saada hallitusohjelma valmiiksi ensi viikon perjantaihin mennessä.

Rinne ei kommentoinut sitä, julkistetaanko hallitusohjelma ennen ensi viikon sunnuntaina pidettäviä EU-vaaleja.

Hän ei myöskään halunnut kommentoida tuoreita gallup-lukuja. Tuoreessa Alma-kyselyssä SDP oli pudonnut kolmanneksi perussuomalaisten ja kokoomuksen taakse.

Lue lisää