Politiikka

Keskusta ja PS sanasodassa maataloustuista, Katainen kysyy Halla-aholta: "Oletko valmis Suomen eroon EU:sta?"

Europarlamentaarikot Elsi Katainen ja Anneli Jäätteenmäki ihmettelevät perussuomalaisten kommentteja.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Elsi Katainen muistuttaa maatalouspolitiikan olevan aivan EU:n ytimessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho painotti eilisessä tiedotteessaan, että koska Suomi on EU:n nettomaksaja, se maksaa jo nyt itse omat aluetukensa ja maataloustukensa.

"Suomen kaltaisten nettomaksajien kannalta paras ratkaisu on ottaa maataloustuet ja suurin osa aluetuista kokonaan pois unionilta ja takaisin kansalliseen päätösvaltaan", Halla-aho sanoo. Hän kuvailee keskustan kuuluvan parlamentissa ALDE-nimiseen ryhmään, joka on parlamentin liittovaltiohenkisin.

"Alde kannattaa markkinaliberalismia ja maataloustukien lopettamista. Ääni keskustalle on ääni Aldelle", Halla-aho sanoo. Hän jatkaa kuvailemalla keskustaa maaseudun autioittamisen ja kotimaisen maatalouden alasajon pääarkkitehdiksi.

Myös kokoomuksen eurovaaliehdokas Aura Salla on vaatinut EU:n maatalouspolitiikan erottamista kokonaan kansalliseksi.

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen pitää Halla-ahon heittoja halpoina. Häneen mukaansa kyse on ihmisten johdattelusta harhaan.

"Maatalouspolitiikan erottaminen kokonaan kansalliseksi edellyttäisi Suomen eroa Euroopan unionista. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on kirjattu EU:n perustamissopimukseen, ja tämän muuttaminen vaatii kaikkien EU:n jäsenmaiden hyväksyntää."

"Keski- ja Etelä-Euroopan maat eivät tule tätä koskaan hyväksymään. EU:sta eroamiseen ei edes Jussi Halla-aho ole valmis, puhumattakaan liittovaltiokehitystä kannattavasta Aura Sallasta", Katainen linjaa.

Myös keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ihmettelee Halla-ahon kannanottoa.

"Halla-ahon puheet keskustan maatalouslinjasta EU:ssa eivät pidä paikkaansa. Ryhmäni ei kannata maataloustukien lopettamista."

"Halla-ahon olisi syytä kertoa missä tämän parlamenttikauden äänestyksessä ryhmäni olisi näin tehnyt. En tunnista ryhmääni tai äänestyskäyttäytymistäni Halla-ahon tekstistä."

Katainen penää EU:n maataloustukien leikkauksia ja lopettamista vaativilta realistisia ratkaisuja tuottajan aseman parantamiseen ja maatalouden kehittämiseen.

"Hedelmällisempää olisi kuulla realistisia näkemyksiä siitä, miten tuottajan elintasoa ja tilojen kannattavuutta saadaan parannettua. Tilanne on koko Euroopassa haastava, sillä tuottajien tulotason keskiarvo on reilusti muiden alojen alapuolella.

"Maatalouden kannattavuuden ja tulotason parantaminen on asetettava EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen prioriteetiksi. Se edellyttää maataloustukien leikkauksien voimakasta vastustamista, kaupan keskittymistä purkavia toimia kilpailupolitiikassa ja tuottajan aseman parantamista ruokaketjussa. Järjettömät ehdotukset tukikatoista on peruttava. Toivoisin, että myös Halla-aho ja Salla olisivat valmiita sitoutumaan näihin aidosti viljelijän asemaa parantaviin toimiin."

Kataisen mukaan keskustelusta unohtuu myös se, että EU:n maatalouspolitiikkaa ollaan juuri nyt viemässä lisää kansalliselle tasolla yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa. Hän muistuttaa myös, että Suomen saanto maatalousbudjetista on positiivinen, ja näin pitää olla myös jatkossa.

"Haluankin kysyä Jussi Halla-aholta ja Aura Sallalta: Oletko valmis Suomen eroon Euroopan unionista, kun vaadit maatalouspolitiikan erottamista kokonaan kansalliseksi? Paljonko olet valmis tukemaan Suomen maataloutta kansallisesti, jotta pärjäämme eurooppalaisessa kilpailussa sisämarkkinoilla?", hän kirjoittaa.

Lue lisää:

Jussi Halla-aho: Keskusta ei ole maanviljelijän asialla, vaan omalla valtapoliittisella asiallaan

Lue lisää