Politiikka

Perussuomalaisten Huhtasaari: Euroopan oikeistopopulisteja jakava suhtautuminen Venäjään ei ole esteenä yhteiselle ryhmittymälle

"Venäjällä ei ole mitään tekemistä ja roolia Euroopan kansallismielisten parlamenttiryhmien päämäärissä."
Laura Ukkonen
Laura Huhtasaari tapaa tänään Italiassa laitaoikeistopuolueiden edustajia useista Euroopan maista.

Venäjästä ei tule kiistakysymystä kansallismielisten puolueiden liittoumalle, perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari sanoo STT:lle.

Huhtasaari tapaa tänään Italiassa laitaoikeistopuolueiden edustajia useista Euroopan maista. Tilaisuutta Milanossa isännöi Lega-puolueen puheenjohtaja ja Italian sisäministeri Matteo Salvini.

Perussuomalaiset ja Euroopan oikeistopopulistit valmistelevat uuden ryhmän perustamista Euroopan parlamenttiin, mutta puolueita jakaa esimerkiksi suhtautuminen Venäjään.

"Me emme keskity eroavaisuuksiin, vaan meillä on yhteinen tehtävä pelastaa Eurooppa EU:lta", Huhtasaari sanoo.

"Venäjällä ei ole mitään tekemistä ja roolia Euroopan kansallismielisten parlamenttiryhmien päämäärissä, joten Venäjä ei ole kysymys", hän jatkaa.

Huhtasaaren mukaan tulevan ryhmän ei ole tarkoitus muodostaa kantaa Venäjään, vaan puolustaa Euroopan kansallisvaltioita ja niiden teollisuutta sekä torjua maahanmuuttoa.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas kutsuu tämänpäiväistä tapaamista hengennostatustilaisuudeksi. Paikalla on kollegoja muun muassa Itävallasta, Tanskasta, Saksasta, Puolasta, Ranskasta, Hollannista ja Virosta.

Milanossa kokoontuvien puolueiden suhtautumisessa Venäjään on kuitenkin merkittäviä eroja.

Esimerkiksi Salvinin Legalla ja Ranskan Marine Le Penin Kansallisella liittoumalla tiedetään olevan aktiiviset yhteydet Venäjälle ja presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen. Toisaalta taas Viron Ekre ja Puolan Laki ja oikeus -puolue voidaan katsoa Venäjä-vastaisiksi.

Huhtasaari kuvaa perussuomalaisten suhtautumisen Venäjään olevan lähellä Viron ja Tanskan kansanpuolueen kriittistä suhtautumista. Puolue seisoo Venäjään kohdistuvien pakotteiden takana eikä hyväksy Krimin liittämistä Venäjään tai Venäjän toimia Ukrainassa.

"Olisi kuitenkin naiivia ajatella, että vain Venäjä vaikuttaisi Eurooppaan. Meillä on muitakin valtioita, kuten Kiina ja Yhdysvallat, joten tarvitsemme tervettä suhtautumista kaikkiin valtioihin", Huhtasaari sanoo.

Ruotsin oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit hämmästeli Helsingin Sanomille perussuomalaisten suunnitelmia liittoutua "italialaisten ja ranskalaisten Venäjä-ystävien kanssa".

Perussuomalaiset on nimennyt tavoitteekseen, että se istuisi samassa ryhmässä muun muassa Saksan AfD:n ja Legan kanssa vaalien jälkeen. Perussuomalaiset kuuluu nykyisin EU-parlamentissa Euroopan konservatiivien ja reformistien (ECR) ryhmään yhdessä esimerkiksi brittikonservatiivien ja ruotsidemokraattien kanssa.

AfD puolestaan kuuluu tällä hetkellä Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmään (EFDD) ja Lega Kansakuntien ja vapauden Eurooppa -ryhmään (ENF).

Huhtasaaren mukaan varsinaiset neuvottelut uuden ryhmän synnyttämisestä aloitetaan vasta eurovaalien jälkeen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti huhtikuussa lykkäävänsä kansanedustajan pestiään muutamalla kuukaudella, koska haluaa osallistua Euroopan parlamenttiryhmien muodostamista koskeviin neuvotteluihin.

"Pyrimme saamaan aikaiseksi mahdollisimman suuren ryhmän", Halla-aho kommentoi tavoitteita STT:lle aiemmin.

Huhtasaari ei ollut valmis arvioimaan mahdollista aikataulua uudelle ryhmälle ennen vaaleja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italian pääministeri eroaa – uudet vaalit tulossa

Texasin El Pason ampujaa vastaan nostettiin murhasyytteet – arvostelu Trumpia kohtaan kiihtyy

Macron: 14 maata mukana väliaikaisessa järjestelyssä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi