Juha Sipilä: On iso huoli, miksi suomalainen suosii enemmän ulkomaista - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Juha Sipilä: On iso huoli, miksi suomalainen suosii enemmän ulkomaista

Keskusta haluaa EU:n laajuisen kokeilun peltojen hiilensidonnasta. Se voisi olla yksi elementti maatalouden kannattavuuden parantamisessa.
Sanne Katainen
Keskustan eurovaaliohjelmassa halutaan saada EU:n mielenkiinto pohjoiseen. Juha Sipilän mukaan pitkän ajan tähtäimessä pitäisi olla se, että Suomeen saadaan Tallinnan tunneli ja Jäämeren yhteys. "Sillä tavalla olisimme myös raiteilla kiinni Keski-Euroopassa."

EU:n pitää edellyttää tuontiruualta samoja tuotantotapaa koskevia sääntöjä kuin EU:ssa tuotetulta ruualta, sanoo keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä.

EU sai tällä toimikaudella aikaan viitisentoista kauppasopimusta. Niiden vaikutukset näkyvät Sipilän mukaan Suomen taloudessa ja työllisyydessä. Vapaakauppasopimusneuvotteluissa pitää pystyä vaatimaan ruualle samaa tuotantotapaa kuin EU:ssa, Sipilä sanoo.

Toisaalta hän muistuttaa, että laatuvaatimukset eivät toteudu EU:n sisälläkään.

"Meillä pitää myös kansallisesti olla oikeus vaatia, että ruoka on samoilla laatukriteereillä tuotettu kuin kotimainen ruoka."

Kotimaisen elintarvikeviennin ponnisteluja pitää jatkaa. "Elintarvikeviennin arvo nousi noin 300 miljoonaa euroa. Samaan aikaan tuonti on kasvanut vielä enemmän. Se on meidän huoli ja iso kysymys, että miksi suomalainen suosii enemmän ulkomaista. Tämä on kotimaiselta alkutuottajalta pois."

Onko se kuluttajalle hintakysymys?

"Se voi olla hintakysymyskin. Minusta meidän pitäisi kuitenkin kaikessa suosia kotimaista. On myös ilmastokysymys, että ruoka tuotetaan lähellä, eikä sitä tuoda kaukaa."

Keskusta haluaa edistää ilmastonmuutoksen torjumista niin, että jokainen suomalainen voi lopputuloksen kanssa elää – yksityisautoilun kieltäminen ja veron säätäminen maidolle tai lihalle eivät tule kyseeseen.

Sipilän mukaan peltojen hiilensidonta voisi olla yksi elementti maatalouden kannattavuuden parantamisessa. Viljelijälle maksettaisiin hehtaarikohtainen tuki päästökaupan tuloja tai muuta kannustinta käyttäen.

"Toivottavasti saadaan EU:n laajuinen kokeilu aikaiseksi. Jos ei, kannattaa miettiä kansallista tai Pohjoismaiden tasolla tapahtuvaa kokeilua, että päästäisiin mahdollisimman pian liikkeelle siinä."

Maa- ja metsätalous on Sipilän mukaan nähty ongelmaksi ilmastonmuutoksen näkökulmasta. "Oikeasti se on osa ratkaisua eikä ongelmaa. Tämä konkretisoisi sen, metsät ja pellot sitovat hiiltä."

Sipilän mukaan eduskuntavaalien alla julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta oli maa- ja metsätaloudelle aika ankaraa. "Varsinkin, kun viljelijät ovat muutenkin jaksamisen äärirajoilla kannattavuuden takia, tällainen julkinen keskustelu on haitaksi."

Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan Sipilän mukaan maailmanlaajuisia systeemitason ratkaisuja.

"Jos pystymme saamaan pellot sitomaan hiiltä, se on keskeinen osa koko ratkaisua. Suomella on siihen sekä mittausosaamista että myöskin testitiloja", Sipilä viittaa 115 hiiliviljelijään, jotka noudattavat esimerkiksi rehun tuotannossa hiilen sidonnan periaatteita.

Sipilän mukaan alustavat tulokset ovat hyvin lupaavia. Hiilen sidonta kasvaa, lannoitteiden käyttö vähenee ja kannattavuus paranee.

"Esimerkiksi nurmiviljelyssä ei tarvitse kovin paljon totuttua viljelytottumusta muuttaa, että se mitatusti ja sertifioidusti sitoo hiiltä."

Päästökauppa pitäisi keskustan mukaan laajentaa maa- ja metsätalouden lisäksi kiinteistöjen lämmitykseen ja jäähdytykseen.

"Suomessa on erittäin energiatehokas lämmitys ja jäähdytystä tarvitaan kovin vähän, sillä tavalla saataisiin järjestelmään lisätuloja ja aikapaine niihin maihin, missä nämä asiat eivät ole kunnossa, saada energiatehokkuus rakennuksissa kuntoon."

Sipilä vetoaa maaseudun ihmisiin ja MT:n lukijoihin.

"Maaseudulle ja haja-asutusalueille nämä ovat tärkeämmät vaalit kuin yleisesti luullaan."

Rahoituskehysneuvottelut ovat Suomen kannalta äärimmäisen tärkeät, Sipilä sanoo. Keskustan tavoitteena on pitää maatalouden rahoitus nykyisen kaltaisella tasolla. "Eihän maatalouden kannattavuus siedä leikkauksia, se on selvä asia."

"Jos jotain tulee, pitää olla kansallista kompensointivaraa."

EU:n tärkein tehtävä on Sipilän mukaan rauhan ja kansalaisten turvallisuuden takaaminen.

"Hallitsematon turvapaikkoihin liittyvä maahanmuutto pitää saada kuriin."

Sipilän mukaan hallitsemattoman maahanmuuton estämisessä EU:n toimet ovat kaikkein vaikuttavimmat: Turkki-sopimus, juurisyiden hoitaminen, ulkorajojen valvominen ja palautusten tehostaminen.

Painopistettä pitää siirtää kiintiöpakolaisjärjestelmään ja yhteistyöhön YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa. Kansallisesti voidaan priorisoida esimerkiksi lapsiperheitä tai vanhuksia. "Jos tämä on tämmöistä hallitsematonta, heikoimmathan eivät tuommoisilla vaelluksilla pysy mukana."

Eduskuntavaaleissa keskustan kannatus romahti. Monilla alueilla perussuomalaiset vei keskustan kannatusta.

"Otetaan takaisin se", sanoo Sipilä.

"Nyt on vaikuttamisen paikka, että maatalouden kysymykset ja metsien käyttö saadaan ratkottua. Niitä ratkotaan EU-kentillä enemmän kuin kotimaan politiikassa."

Lue lisää

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia

Turpeeseen ei saa juuttua

Paine puolueiden sisällä kasvaa

"Monet keskustalaiset laskevat Saarikon esiintymistaitojen varaan – henkilösuosiolle rakentuva kannatus voi osoittautua hötöksi", Seppo Kääriäinen pohtii