Politiikka

Huawei pitää Yhdysvaltojen toimia kiusantekona ja varoittaa, että maalitauluksi voivat päätyä muutkin

Huawei on päätynyt presidentti Donald Trumpin hallinnon hampaisiin, sillä Yhdysvallat on syyttänyt yhtiötä teknologiavarkauksista ja yrityksistä vakoilla.
Kauppaministeriön mukaan 90 päivän lisäaika tarvitaan, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtivät sopeutua muutokseen. LEHTIKUVA/AFP

Kiinalainen teknologiajätti Huawei varoitteli tiistaina eurooppalaisia Yhdysvaltojen mahdollisista toimista tulevaisuudessa. Huawei on päätynyt presidentti Donald Trumpin hallinnon hampaisiin, sillä Yhdysvallat on syyttänyt yhtiötä muun muassa teknologiavarkauksista ja yrityksistä vakoilla laitteidensa avulla.

Yhdysvallat on turvallisuussyihin vedoten käytännössä asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Päätös koskee sopimuksia, jotka on tehty ennen viime viikon torstaita. Kiellon voimaantuloa on kuitenkin lykätty elokuun puoliväliin, jotta Huawei ja sen kumppanit ehtivät sopeutua määräykseen.

Huawein Brysselin-edustaja Abraham Liu totesi tiistaina, että yhtiö on Yhdysvaltain hallinnon kiusaamisen uhri. Hän kutsui tilannetta vaaralliseksi.

"Tämä ei ole vain hyökkäys Huaweita vastaan. Tämä on hyökkäys liberaaleja, sääntöihin perustuvaa järjestystä vastaan", hän sanaili.

Liu painotti, että kiinalaisyhteyksistä syytetty Huawei on kohteena nyt, mutta jatkossa maalitauluksi voi joutua mikä tahansa yritys. Lisäksi hän korosti yhtiön valmiutta solmia vakoilun kieltäviä sopimuksia kaikkien EU-maiden hallintojen ja asiakkaiden kanssa.

Huawein perustaja Ren Zhengfei sanoi tiistaina Kiinan valtionmedialle, että Yhdysvallat aliarvioi yhtiötä. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen viimeaikaiset päätökset eivät vaikuta teknologiajätin 5g-suunnitelmiin eivätkä muut yritykset saa Huaweita kiinni 5g-teknologioidensa kanssa lähivuosina.

Maanantaina teknologiayhtiö Googlen kerrottiin alkaneen katkoa siteitään Huaweihin Yhdysvaltain hallinnon määräyksestä. Renin mukaan Huawei ja Google keskustelevat parhaillaan siitä, kuinka elokuussa voimaan tulevaan kieltoon vastataan.

Yhtiö on yrittänyt helpottaa kuluttajien huolta lupaamalla jatkaa älypuhelintensa ja tablettiensa tietoturvapäivityksiä Google-yhteistyön päättymisestä huolimatta. Tiistaina Ren pyrki myös katkaisemaan siivet huhuilta, joiden mukaan saksalainen piirivalmistaja Infineon olisi lopettanut tavaratoimitukset Huaweille.

Uutistoimisto Bloomberg on uutisoinut, että muun muassa yhdysvaltalaiset piirilevyjä tuottavat elektroniikkavalmistajat Intel ja Qualcomm ovat viestittäneet työntekijöilleen keskeyttävänsä toistaiseksi tavarantoimitukset Huaweille.

Taistelu Huawein ympärillä on lisännyt jännitteitä kahden maailman suurimman talousmahdin välisessä kauppasodassa. Molemmat valtiot ovat nostaneet toisiinsa kohdistuvia tuontitulleja neuvottelujen horjumisen vuoksi.

Kiinan EU-lähettiläs Zhang Ming kutsui Huawein vastaisia toimia "vääräksi käytökseksi" ja kertoi, että tapahtuneeseen tullaan reagoimaan tarvittavalla vastauksella. Huawein toimitusjohtajalla Renillä ei ole tarjolla vastausta siihen, kuinka pitkään yritys tulee kohtaamaan vaikeita aikoja.

"Asiaa täytyy kysyä Trumpilta, ei minulta", Ren toteaa.

Huawei esitteli tiistaina Honor-brändinsä uusia puhelimia Lontoossa. Honor-brändin johtaja George Zhao ei kuitenkaan maininnut meneillään olevaa kauppakiistaa tilaisuudessa, kertoi muun muassa brittiläinen Daily Mail.

Teknologiayritys Samsungin osakkeet olivat tiistaina Soulin pörssissä vajaan kolmen prosentin nousussa. Samsung on yksi Huawein merkittävimmistä kilpailijoista.

Aiheet Huawei
Lue lisää

EU-komissio päätti: Ei anna Huaweille porttikieltoa 5g-verkkoihinsa

Riskiarviot 5g:stä julki: Suomen mukaan valtiolliset toimijat erittäin suuri riski

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Google katkoo siteitään kiinalaiseen Huaweihin: Androidin käytöstä tulee kiinalaisyhtiölle aiempaa vaikeampaa