Politiikka

Kansalaisjärjestö: "Miljoonat eurooppalaiset antavat tällä viikolla äänensä sen jälkeen, kun ovat tietämättään altistuneet myrkyllisille valheille"

Facebookin sulkemilla disinormaatiota levittäneillä sivuilla oli yhteensä kuusi miljoonaa seuraajaa, kertoo kansalaisjärjestö Avaaz.

Eurovaalien alla on löytynyt lukuisia äärioikeistolaisia Facebook-verkostoja, jotka levittävät valheellista informaatiota, kertoo kansalaisjärjestö Avaaz raportissaan. Järjestö seuraa muun muassa ihmisoikeuksia ja korruptiota.

Disinformaatiota levittäneiden sivujen julkaisuja oli katsottu arvioidut 533 miljoonaa kertaa viimeisten kolmen kuukauden aikana, järjestö kertoo. Facebook poisti sivut sen jälkeen, kun Avaaz ilmoitti niistä. Facebookin sulkemilla sivuilla oli yhteensä kuusi miljoonaa seuraajaa.

Järjestön kampanjajohtaja Christoph Scott kertoo Euroopan olevan hukkumassa valheelliseen tietoon.

"Näiden sivustojen koko ja kehittyneisyys tekee niistä joukkotuhoaseita demokratiaa vastaan, ja juuri nyt ne osoittavat Eurooppaa kohti. Huolestuttavinta on se, että me olemme raapineet vain pintaa", Scott toteaa järjestön tiedotteessa.

Scott on huolissaan siitä, että verkostojen levittämillä valheilla olisi vaikutusta tämän viikon eurovaaleihin.

Suljetuilla sivuilla levitettiin väärää tietoa ja edistettiin maahanmuutto- sekä EU-vastaista tai rasistista sisältöä tavalla, joka rikkoo julkaisualustan sääntöjä, Avaaz kertoo. Sivustot edistivät agendaansa muun muassa väärennettyjä käyttäjätilejä ja sivujen harhaanjohtavia nimienvaihdoksia sekä muuta koordinoitua epäautenttista toimintaa hyödyntäen.

Järjestön mukaan Facebookissa leviävään disinformaatioon lukeutuu muun muassa internetissä laajalti levinnyt video, jossa maahanmuuttajien väitetään tuhoavan poliisiautoa. Tallenne on todellisuudessa elokuvasta, ja kyseinen video todistettiin valheeksi jo vuosia sitten.

Tämän lisäksi Facebookissa levitetään muun muassa vääräksi todistettuja tarinoita Puolasta, jossa taksikuljettajina toimivien siirtolaisten väitetään raiskanneen naisia, sekä valheellista uutista siitä, kuinka katalaaniseparatistit ovat sulkeneet lapsille suunnatun syöpäkeskuksen, järjestö kertoo.

Avaaz ilmoitti yhteensä yli 500 epäilyttävää sivua ja ryhmää Facebookille. Kaikkien ilmoitettujen sivujen seuraajien yhteenlaskettu määrä oli 32 miljoonaa ihmistä, ja sivut olivat kerryttäneet sivutapahtumia – kommentteja, tykkäyksiä ja jakoja – 67 miljoonaa kappaletta viimeisten kolmen kuukauden aikana.

Facebook sulki ilmoitusten perusteella 77 sivua ja 230 tiliä Saksassa, Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Puolassa.

"Miljoonat eurooppalaiset antavat tällä viikolla äänensä sen jälkeen, kun ovat tietämättään altistuneet myrkyllisille valheille", Scott sanoo.

"Facebookin tulisi varmistaa, että kaikki, jotka näkivät tämän disinformaation saisivat kiireisesti korjauksen tietoihin, ja että Facebookin algoritmit lopettaisivat tämän myrkyn tekemisen tunnetuksi."

Tutkimus oli osa Avaazin kampanjaa, jolla pyritään taistelemaan valheellisen tiedon leviämistä vastaan eurovaalien alla. Kampanjaa on tekemässä ryhmä tutkivia journalisteja, tutkijoita ja data-analyytikkoja.

Lue lisää

Google: Yli 200 Youtube-kanavaa levittänyt virheellistä tietoa Honkongin mielenosoituksista

EU aikoo varautua vaalivaikuttamiseen

Populismi haastaa meidät jatkossakin

Salaliittoteoria vaanii kaikkialla