Professori neuvoo, mitä keskustan pitäisi tehdä seuraavaksi: "Kaikki mätäpaiseet pitäisi puhkaista" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Professori neuvoo, mitä keskustan pitäisi tehdä seuraavaksi: "Kaikki mätäpaiseet pitäisi puhkaista"

Ennen kuin hallitusneuvottelut saadaan maaliin, keskustan tilanteeseen ei saada professorin mukaan ratkaisua.
Vesa Laitinen
Juha Sipilä saa puolueen sisältä osakseen tiukkaa arvostelua.

MT kertoi eilen keskiviikkona, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän johtamistyyli saa puolueen sisältä tiukkaa arvostelua.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, poliittisen historian professori Markku Jokisipilä toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että keskustan tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että puolueen sisäinen välienselvittely on tällä hetkellä ikään kuin hyllyllä hallitusneuvotteluiden takia.

Puheenjohtaja Juha Sipilän asemaa Jokisipilä pitää hyvin erikoisena, koska erostaan ilmoittanut puheenjohtaja käyttää valtaa hallitusneuvotteluissa.

"Jos ajattelee, minkä näköistä talouspolitiikkaa seuraava hallitus on toteuttamassa, sehän on 180 asteen käännös siihen, mitä Sipilä pääministerinä itse toteutti", hän huomauttaa.

Ennen kuin hallitusneuvottelut saadaan maaliin, keskustan tilanteeseen ei saada Jokisipilän mukaan ratkaisua. Jos keskusta on mukana maahan syntyvässä hallituksessa, on se sitoutunut hallituksen ohjelmaan. Tämä osaltaan vaimentaa professorin mukaan puolueen linjasta käytävää keskustelua.

"Hallituksessa oleminenkin on aika lailla problemaattinen homma, jos on tällainen iso sisäinen käymistila päällä", professori pohtii.

Jokisipilä ei löydä keskustan historiasta vertailukohtaa nykyiselle tilanteelle.

"Tämä tilanne on monella tavalla kummallinen", hän sanoo.

Jotta keskustan tilanne selviäisi, olisi professorin mukaan tärkeää saada selville, ketkä ovat mukana kilpailussa puolueen puheenjohtajan paikasta. Heidän tulisi selvittää kentältä muun muassa siitä, mistä keskustan aatteessa on kyse.

Keskustan ongelmien taustalla on Jokisipilän arvion mukaan se, ettei viime vaalikaudella tehty perinteistä aluepolitiikkaa. Samalla myös yksittäisten vaalipiirien kansanedustajien huolet jäivät suurien linjojen toteuttamisen jalkoihin. Toisaalta syynsä oli professorin mukaan myös Anne Bernerin nostamisella ministeriksi. Bernerin ottaminen suoraan hallitukseen aiheutti Jokisipilän mukaan melko paljon katkeruutta.

"Nämä kaikki mätäpaiseet pitäisi puhkaista, ja keskustella avoimesti siitä, mitä tapahtui, ja mikä olisi ollut parempi tapa toimia", professori sanoo.

Sipilän hallituksen politiikka oli monessa mielessä eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan mukaan kaukana perinteisestä maaseutupolitiikasta. Hän muistuttaa, että keskustan tavoite on jo monen vuosikymmen ajan ollut saada runsaasti ääniä kaupungeissa.

"Sekin meni jotenkin järjenvastaiseen suuntaan. Sipilän ja Bernerin citykeskustalaisuus ei näyttänyt vetävän kaupungeissa yhtään", Jokisipilä arvioi.

Yksi merkittävä keskustelun aihe onkin se, mistä keskusta aikoo jatkossa saada ääniä.

Lue lisää:

Sisäpiiri kertoo pelon ilmapiiristä Juha Sipilän keskustassa: "Ryhmässä joutui sivuraiteelle, jos uskalsi esittää pientäkään arvostelua"

Lue lisää

Kokoomuksen maaseutuviesti kuntoon

Annika Saarikko kommentoi rajua keskustelua yrittäjien yhteiskuntavastuusta – "Tuntemani yrittäjät ovat ylpeitä siitä hyvästä, mitä heidän veroeuroillaan Suomi tarjoaa kansalaisille"

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia

Turpeeseen ei saa juuttua