Politiikka

"Ei ole ihan satavarma vaikka tällä vaalikaudella Arkadianmäellä nähtäisiin vielä ihan ehta sylipainikin", pohtii Pekka Ervasti

Politiikan toimittaja pohtii MT:n vieraskolumnissaan perussuomalaisten ja kokoomuksen pärjäämistä oppositiossa.
Jaana Kankaanpää
Pekka Ervastin mielestä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä löytyy raakaa, animaalista äijäuhoa.

Kävipä hallitusneuvotteluissa miten tahansa, maahan saadaan aina oppositio, toteaa politiikan toimittaja Pekka Ervasti MT:n vieraskolumnissaan.

Ennen Jytkyä oppostionkin käytös oli korrektia ja puheet pehmeitä, koska siltoja omiin tuleviin hallituskumppaneihin ei haluttu polttaa. Nyt mikään puolue ei saa sellaista enemmistöä, että voisi olla varma hallituspaikasta. Samalla peli on koventunut ja politiikan käytöstavat muistuttavat rugby-matsia, hän kirjoittaa.

Ervastin arvion mukaan harva poliitikko hallitsee sekä hallituspolitiikan että oppositiopolitiikan.

"Kun puolue on oppositiossa, yleensä eri persoonat nousevat framille kuin silloin, kun puolue istuu hallituksessa", Ervasti kirjoittaa.

Elävänä poikkeuksena hän mainitsee Mauri Pekkarisen, joka tuntuu pystyvän vaihtamaan roolia lennosta välillä oppositioterrieriksi ja välillä hallituksen uskolliseksi soturiksi.

"Joillakin kansanedustajilla oppositioretoriikka istuu niin syvällä geeneissä, että sitä ei pysty vaihtamaan millään. Lapin punikki Esko-Juhani Tennilä pui nyrkkiä istumapaikaltaan hallituksen aition edessä samalla uholla vaalikaudesta toiseen."

"Jos veikata saa, niin tällä vaalikaudella Mikko Kränä – anteeksi Kärnä – jatkaa kräänäämistään, olipa kepu hallituksessa tai ei."

Petteri Orpon ja Jussi Halla-ahon oppositiotaitoja Ervasti epäilee.

"Kun kokoomus oli viimeksi oppositiossa, Orpo hoiteli varapuoluesihteerin hommia tärkeänä vastuualueenaan jaella puolueen politrukeille pukeutumisohjeita yleisötilaisuuksia varten. Halla-ahokaan ei ole mikään kansanvillitsijä, mutta eduskuntaryhmästä kyllä löytyy riittävästi raakaa, animaalista äijäuhoa. Ensimmäiset eduskuntakeskustelut antavat olettaa, että ei ole ihan satavarma vaikka tällä vaalikaudella Arkadianmäellä nähtäisiin vielä ihan ehta sylipainikin", Ervasti pohtii.

Lue kolumni kokonaan: Pekan pyssystä: Oppositioneuvottelut loppusuoralla

Lue lisää