Politiikka

Miltä tuleva EU-parlamentti voisi näyttää? Mielenkiintoisia liikehdintöjä EU-puolueissa on useita

Paikkaennusteet ratkeavat myöhään sunnuntaina. Ryhmittymät rakennetaan kesäkuun aikana.
Laura Kuivalahti
Vaalein valitut mepit rakentavat uudet poliittiset ryhmät kesäkuun aikana.

Euroopan parlamentti ryhmittyy toukokuun vaalien jälkeen poliittisten kantojensa mukaan.

Euroopan parlamentin perinteiseen arvojärjestykseen povataan muutoksia, kun EU-kriittisten puolueiden kasvu sekä brexit laittavat parlamentin puoluekartan uuteen uskoon. Ennusteiden mukaan EU:n perustamisesta asti hallinneet parlamenttiryhmät ovat menettämässä paikkojaan, kun taas EU-skeptiselle äärioikeistolle lupaillaan vaalivoittoa. EU-kriittisten oikeistopuolueiden odotetaan saavan jopa kolmanneksen kaikista paikoista.

Kaikki EU-vaaleilla valitut mepit kuuluvat johonkin poliittiseen ryhmään, ja parlamentissa niitä on tällä hetkellä kahdeksan. EU-vaalien jälkeen ryhmien määrä voidaan myllätä uuteen uskoon.

Poliittiset ryhmät ohjaavat parlamentin toimintaa ja ovat ratkaisevassa roolissa, kun parlamentti muodostaa enemmistöjä äänestyksissään. Ryhmäkuria parlamentissa ei kuitenkaan ole, vaikka mepit saavatkin ohjeistuksia ryhmältään. Koska päätökset tehdään aina äänienemmistöllä, ryhmien väliset liittoumat ovat tärkeitä.

Pohjatyö uusien ryhmien valitsemiseksi on jo alkanut. Oikeassa siivessä Italian oikeistopopulistisen puolueen Legan johtaja Matteo Salvini neuvottelee uutta, suurta oikeistoryhmää Euroopan parlamenttiin, kun taas Ranskan presidentin Emmanuel Macronin edustama puolue La République En Marche pyrkii muodostamaan EU:n yhtenäisyyttä edistävän liberaaliryhmän.

Tällä hetkellä euroskeptiset puolueet ovat kuuluneet parlamentissa kolmeen eri ryhmään. Tällä kertaa ne haluavat kuitenkin rakentaa yhtenäisen ryhmän, jotta niiden vaikutusvalta EU-parlamentin äänestyksissä kasvaisi. Yhteiseen ryhmittymään on aikeissa hypätä myös perussuomalaiset Suomesta.

Sen lisäksi Britannian vaaleissa näyttää menestyvän nopeaa EU-eroa kannattava brexit-ryhmä, joka voisi lyödä hynttyyt yhteen entisen EFDD:n ja siihen kuuluneen Italialaisen Viiden tähden liikkeen kanssa. Uusia ryhmiä muodostetaan siis jo nyt kulisseissa, mutta ne valmistuvat toden teolla vasta vaalien jälkeen.

Jotta uuden poliittisen ryhmän voi ylipäätään perustaa, koossa tulee olla vähintään 25 europarlamentaarikkoa seitsemästä eri jäsenmaasta.

EU-mediaa seuraava Politico arvioi, että uusia ryhmiä olisi tulevassa parlamentissa edelleen kahdeksan. Suurimpina ryhminä jatkaisivat keskustaoikeistolainen EPP, johon kuuluu kokoomus ja kristillisdemokraatit, ja demariryhmittymä S&D. Kolmanneksi suurimman EU-puolueen paikka menisi Alden ja Macronin vetämälle liberaaliryhmälle. Italian Lega-puolueen kokoama populistiryhmä nousisi parlamenttiin neljänneksi suurimmaksi puolueeksi ja konservatiiviryhmä ECR:n kannatus riittäisi viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi.

Vasemmisto ja vihreät pysyisivät Politicon arvion mukaan ennallaan, ja brexit-ryhmittymä kasaisi oman porukkansa Italian Viiden tähden liikkeen kanssa.

Uuteen parlamenttiin valitaan 751 jäsentä. Britannian poistuessa jäsenmäärä laskee 705:een.

Lue myös:

EU-parlamentin mepeillä on suuri vastuu ja valta – meppi pystyy itse vaikuttamaan valtansa määrään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Britannian äkkipudotus mahdollista vielä estää? Johnson ja Juncker tapaavat Luxemburgissa

Raisio valmistautuu kolmannen kerran brexitiin

Katainen uskoo Mercosur-sovun vauhdittavan maatalousvientiä – Amazonin metsäpalot voivat kuitenkin hidastaa sopimuksen valmistumista