Politiikka

Biokaasulle tulossa tukea hallitusneuvotteluissa

Tukea luvassa laitosinvestoinneille, liikennekaasun jakeluun ja mahdollisesti tuotannolle.
Pekka Fali
Oulussa toimivan Gasumin biokaasulaitos tuottaa niin paljon kaasua, että siitä osa hukataan polttamalla.

Maatalous on saamassa käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa lisävaroja päinvastoin kuin muutamissa edellisissä hallitusneuvotteluissa.

Helsingin Säätytalolta tihkuneiden tietojen mukaan esimerkiksi investointeja ja biokaasun tuotantoa tuetaan. Tulossa on investointitukea biokaasulaitoksille sekä liikennekaasun jakeluun sekä mahdollisesti tuotantotukea.

Biokaasuasioita käsitellään nykyisen maatalousministeri Jari Lepän (kesk.) vetämän maatalousryhmän lisäksi myös ilmasto- ja liikenneryhmissä, jonka jälkeen ehdotukset vedetään yhteen pääneuvottelijoiden kesken.

Maatalousryhmässä pohditaan myös rahoitusta Makeran kautta maatalouden investoinneille. Ruuan vientiä aiotaan edistää ja myös koko alan keskusteluryhmä Yhteinen ruokapöytä on perusteilla. Neuvottelijat ovat kuunnelleet maatalouden selvitysmies Reijo Karhista kokouksissaan.

Ensi kaudella sekä maatalouden ympäristökorvaus että luonnonhaittakorvaus maataloudelle ovat pienentymässä, mille työryhmä etsii korvaavaa ratkaisua.

Maatalousneuvottelijoiden toiveissa oli alun perin sata miljoonaa euroa enemmän kuin mitä valtion budjetti sallii. Asiasta ei kuitenkaan välttämättä tule suurta riitaa, koska rahaa on joka tapauksessa aiempaa enemmän käytettävissä eikä leikkaustarvetta ole. Maatalousryhmä kokoontuu seuraavan kerran tänään maanantaina.

Erimielisyyttä neuvotteluissa on aiheuttanut eläinsuojelulaki, jota puidaan eri ryhmässä kuin maatalousasioita. Kiista siirtyi jo kerran puoluejohtajien pöydälle ja on nyt takaisin asiaa käsitelleessä työryhmässä. Esimerkiksi vihreät haluaisi kieltää parsinavetat siirtymäajoin sekä luopua sikaloiden porsitushäkeistä ja lisäksi juomavettä tulisi olla koko ajan eläinten saatavilla.

Edellinen hallitus pääsi jo eläinsuojelulaista sopuun, mutta ei ehtinyt tuoda sitä hyväksyttäväksi eduskuntaan.

Perjantaina puheenjohtajat keskustelivat pitkään taloudesta. Neuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) kertoi, että erimielisyyksiä ei ole kovin paljon puolueiden välillä, vaan ongelma on, että tulot eivät riitä menoihin. Laskenta-apua neuvottelijoille toi valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki.

Neuvotteluissa ollaan tiettävästi pääsemässä sopuun 700 miljoonan euron veronkorotuksista sekä valtion omaisuuden myynnistä kahden miljardin euron edestä.

Salossa vaalimatkalla lauantaina olleen Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa pohditaan keinoja, joilla voitaisiin alentaa kuluttajien sähkönsiirtomaksuja, Salon Seudun Sanomat kertoo.

Esillä ovat olleet väljennys lakiin, joka velvoittaa siirtoyhtiöitä tekemään maakaapelointeja, yhtiöiden investointien kuoletusaikojen pidentäminen sekä mahdollinen sähkönsiirron hintakatto.

Hallitusneuvottelujen piti päättyä alun perin jo perjantaina, mutta aikataulu ei pitänyt. Rinne arvelee valmista tulevan tällä viikolla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaasuautoilijat ry ehdottaa: Biokaasuauton verot alas ja maakaasulle tankkauskielto

RKP lähtee mukaan uuteen hallitukseen – ainakin SDP kierrättää ministereitään

Perussuomalaiset vastasi Rinteelle: PS valmis vain hallitukseen, jossa "kaikki hallituspuolueet sitoutuvat rehellisyyteen"