Politiikka

Eurovaalien suurimmiksi voittajiksi nousemassa liberaalit ja vihreät – Myös populisteille tulossa odotetusti lisäpaikkoja parlamentista

Oikeistoryhmien lisäksi liberaalit rynnistävät europarlamenttiin. Alde on muodostamassa uuden ryhmän, joka on nappaamassa yli 100 paikkaa EU-parlamentista.
Laura Kuivalahti
EPP pysynee suurimpana ryhmänä seuraavassa parlamentissa.

Keskusta-oikeistolainen EPP jatkanee EU-parlamentin suurimpana poliittisen ryhmänä, ensimmäiset europarlamenttivaaliennusteet kertovat.

Toiseksi suurimpana poliittisena ryhmänä pysyy sosiaalidemokraattinen S&D ja kolmanneksi suurimmaksi EU-puolueeksi noussee Alde. Uuteen Alde-ryhmään on tulossa mukaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Kansa liikkeessä -puolue.

EPP ja S&D eivät ole enää saamassa puolta EU-parlamentin paikoista. Nämä kaksi ovat pitäneet aiemmin reilusti yli puolia kaikista paikoista, ja pystyneet siten yhteisenä koalitiona vaikuttamaan tehokkaasti parlamentin toimintaan.

EPP:n kannatus on aikeissa laskea 55 paikalla ja S&D:n 39 paikalla. Alden uusi liberaaliryhmä on sen sijaan kasvattamassa paikkojaan 34 paikalla.

Sosiaalidemokraattien häviö näkyy erityisesti Saksassa, jossa sen kannatus kärsi erityisen paljon.

Alden lisäksi vihreät ovat EU-vaalien yksi voittajista. Ne onnistuivat lisäämään ensimmäisten vaaliennusteiden mukaan paikkamääräänsä 37 prosentilla eli 19 paikalla.

"Vihreä aalto on puhaltanut Euroopan yli", Euroopan parlamentin vihreän ryhmän puheenjohtaja Ska Keller kommentoi tuoreeltaan.

Oikeistopuolueet nostivat kannatustaan odotusten mukaisesti. EU-kriittiset ja maahanmuuttovastaiset ryhmät EFDD ja ENF ovat saamassa 113 paikkaa edellisen 78 sijaan. Oikeisto pärjäsi muun muassa Ranskassa, jossa Marine Le Penin äärioikeistopuolue on nauttinut suurta suosiota.

Kun mukaan lasketaan muut oikeistoryhmät, joiden sijoittuminen parlamenttiin on vielä epäselvää, oikeistoryhmien yhteispaikkamäärä voi nousta jopa 158:een.

Italialaisen populistijohtajan Matteo Salvinin luotsaama maahanmuuttokriittinen EU-puolue on laskettu ennusteissa osaksi ENF-ryhmää ja Britannian brexit-puolue EFDD:seen. Suomesta perussuomalaiset olisivat mukana Salvinin koalitiossa.

Äänestysprosentti on nousemassa tänä vuonna noin 51 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että eurooppalaiset ovat menneet uurnille ahkerammin 20 vuoteen.

Ensimmäiset ennusteet perustuvat alustaviin äänestystuloksiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU-kysely: maahanmuutto ja ilmastonmuutos suurimmat uhat EU:ssa

EU:n huippuvirkojen nimitysruletti käynnistyy – prosessista odotettavissa pitkä ja mutkikas

EU-myönteiset vahvistuivat, äärioikeiston jytky jäämässä odotettua pienemmäksi – Äänestysprosentti ilahduttavan korkea