Politiikka

Elsi Kataisen vaalivalvojaiset olivat tunteiden vuoristorataa – illan lopuksi Kuopiossa juhlittiin europarlamentaarikkoa

Katainen on profiloitunut työssään EU-parlamentissa maa- ja metsätalouden, aluekehityksen ja kauppapolitiikan kysymyksissä.
Petri Blomqvist
Elsi Katainen epäili ennakkoäänten jälkeen putoavansa lähes varmasti ulos europarlamentista. Ääntenlaskennan edetessä tilanne kuitenkin muuttui, ja iltakymmenen jälkeen Katainen juhli läpimenoaan vapautuneesti kampanjapäällikkönsä Antti Variksen ja Pohjois-Savon keskustan toiminnanjohtajan Kimmo Vallan kanssa. Taustalla myhäilee Elsin Aleksi-poika.

Keskustan eurovaaliehdokas Elsi Katainen Pielavedeltä valittiin tänään sunnuntaina eurovaaleissa Euroopan parlamenttiin.

Vaali-ilta oli varsinaista tunteiden vuoristorataa, sillä ehdokas piti läpimenomahdollisuuksiaan hyvin pieninä ennakkoäänten jälkeen.

Vaikka Katainen oli menossa ennakkoäänissä läpi ja keskusta oli saamassa kaksi paikkaa, uskoi ehdokas keskustan paikkamäärän putoavan lopulta vain yhteen.

"Keskustan kannatusosuus pienenee sen verran paljon ääntenlaskennan edetessä illan mittaan, että pitäisin läpimenoani suoraan sanottuna ihmeenä", hän kommentoi.

Vaisusti alkaneet vaalivalvojaiset Kuopiossa saivat uuden käänteen, kun Ylen vaaliennuste valmistui.

Vaaliennusteen mukaan keskusta oli saamassa kaksi europarlamentaarikkoa ja Katainen olisi toinen läpimenijä.

"Tämäpä on iloinen yllätys. Mutta vielä ei juhlita", Katainen kommentoi tuoreeltaan.

Kun annetuista äänistä oli laskettu yli 99 prosenttia, oli Elsi Kataisen läpimeno jo käytännössä varmaa. Henkilökohtainen äänimäärä oli noussut kunnioitettavaan yli 54 000 ääneen.

Tässä vaiheessa vaalivalvojaiset repesivät voitonjuhlaan.

"Tämä oli upea kampanja, mutta ennen kaikkea Elsi teki aivan upean pohjatyön Euroopan parlamentissa. Tämä työ kantaa nyt", Pohjois-Savon keskustan toiminnanjohtaja Kimmo Valta toteaa.

Entinen keskustalainen pitkäaikainen kansanedustaja Markku Rossi korostaa Kataisen läpimenon alueellista merkittävyyttä.

"On aivan valtava asia Suomelle ja varsinkin Itä-Suomelle, että Elsi nyt meni läpi", Rossi sanoo.

Elsi Katainen on profiloitunut työssään EU-parlamentissa maa- ja metsätalouden, aluekehityksen ja kauppapolitiikan kysymyksissä.

"Haluan pitää Euroopassa ääntä maaseudun elinkeinojen ja ihmisten puolesta. Parlamenttiin valittavien suomalaismeppien joukossa on oltava maaseudun puolustaja", Katainen sanoo.

Europarlamentaarikko kiittää kaikkia tukijoitaan.

"Olen kokenut todella hienona kaiken sen tuen, mutta myös ymmärrän, että se on todella velvoittavaa. Sitä velvollisuutta olen nyt lähdössä innokkaasti lunastamaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä haluaa lakkauttaa EU:n alueiden komitean: "Tarvitsemme lisää tehokkaampaa aluepolitiikkaa ja vähemmän byrokratiaa"

Britannian Johnson tapaa EU-komission Junckerin maanantaina – "Ei ole syytä olla optimistinen"

Kuivana kesänä olisi hyvä salaojittaa – tukiehtoihin parannuksia