Politiikka

Vihreät saivat lisäpaikan ja bonuspaikan Euroopan parlamenttiin – keskustan Elsi Katainen jännitti omansa puolesta loppumetreille asti

Vihreiden lisäpaikka oli keskustalta pois.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Elsi Katainen jatkaa työtään suomalaisen maaseudun puolesta Euroopan parlamentissa.

Eurovaalit vuosimallia 2019 päättyivät vihreiden juhlaan sekä Suomessa että muualla Länsi-Euroopassa. Suomessa vihreiden tulos oli sen historian paras eurovaalitulos. Puolueen kannatus nousi 16 prosenttiin.

Heidi Hautalan ja Ville Niinistön. lisäksi vihreät saavat kolmannen, eli Suomen lisäpaikan jos Britannia eroaa unionista ja parlamentin uusi paikkajako astuu voimaan. Suomen 14. paikka kuuluu Alviina Alametsälle.

Vihreiden lisäpaikka on keskustalta pois. Puolueesta parlamenttiin nousivat Mauri Pekkarinen uutena sekä Elsi Katainen osan kautta tehneenä europarlamentaarikkona. Keskusta siis menetti yhden paikan.

Kokoomus piti kolme parlamenttipaikkaansa. SDP ja perussuomalaiset pitivät kumpikin kaksi paikkaansa. RKP ja vasemmistoliitto saivat kumpikin yhden paikan.

Elsi Kataisen vaalivalvojaiset olivat yhtä tunteiden vuoristorataa. Ennakkoäänten perusteella näytti siltä, ettei paikkaa heltiäisi, mutta heltisihän se lopulta ihan komealla äänimäärällä.

Kataisen ura EU-parlamentissa alkoi viime vuoden maaliskuussa, kun Hannu Takkula (kesk.) siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi.

Keskustan listalla sitoutumattomana ehdokkaana ollut MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen keräsi puolueelle 9101 ääntä.

Kokoomuksen edustajina uudessa parlamentissa toimivat Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Vaalien suurimman äänipotin keräsi Eero Heinäluoma, jonka lisäksi SDP:stä valituksi tuli Miapetra Kumpula-Natri. Perussuomalaisilta Brysseliin lähtevät Laura Huhtasaari sekä Teuvo Hakkarainen, vasemmistoliitolta Silvia Modig ja RKP:ltä Nils Torvalds.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Urpilaisen salkku on keskiraskas”, Suomen mepit määrittelevät

Maatalouskomissaarin valinta voi olla vaakalaudalla – "Tausta tullaan varmasti kyseenalaistamaan"

Elsi Katainen vaatii ravintolaruuassa käytetyn lihan alkuperämerkintöjä koko EU-alueelle