Politiikka

Pohjois-Suomi menetti kaikki kolme meppiään – Vehkaperä ja Kyllönen varasijoilla, Näkkäläjärven alkuvauhti hyytyi

Paavo Väyrynen sai 13 626 ääntä. Pohjois-Suomesta valittiin viime vaaleissa peräti kolme meppiä, nyt ei ainuttakaan.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Keskustan Mirja Vehkaperä jäi vaaleissa varasijalle.

Pohjois-Suomi jäi europarlamenttivaaleissa ilman edustajaa.

Oululainen Mirja Vehkaperä (kesk.), joka ehti varasijalta aloittaa europarlamentaarikon uransa, jäi jälleen varasijalle. Hän saalisti 36 281 ääntä, mikä on kuitenkin 20 000 ääntä enemmän kuin viisi vuotta sitten.

"Näyttää siltä, ettei Pohjois-Suomesta lähdetä Eurooppaa rakentamaan, joten vaalit menivät täällä penkin alle. Itse pääsin hyvin vauhtiin Brysselissä, ja mielelläni olisin jatkanut", Vehkaperä kommentoi sanomalehti Kalevan haastattelussa.

Ennakkoäänten perusteella näytti, että rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi (sd.) olisi menossa läpi, mutta hän jäi vaalipäivän äänissä. Romahdukseen saattoi vaikuttaa hänen nuoruusajan rikostausta, joka tuli ilmi ennakkoäänestyksen viime metreillä. Näkkäläjärvi sai 10 737 ääntä.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko, eduskuntaan valittu suomussalmelainen Merja Kyllönen ilmoitti ennen eurovaaleja, että haluaa jäädä Suomeen, mutta keräsi silti kiitettävän 23 263 äänen potin ja on varasijalla.

Kyllösen lisäksi viisi vuotta sitten pohjoisesta valittiin oululainen Liisa Jaakonsaari (sd.) sekä keminmaalainen, silloin keskustaa edustanut Paavo Väyrynen. Jaakonsaari luopui paikastaan, Väyrynen sen sijaan keräsi Tähtiliikkeen edustajana 13 626 ääntä, jotka eivät riittäneet paikkaan.

Kelpo äänisaaliin keräsivät perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen Oulusta (17 596) ja vihreiden Hanna Halmeenpää Kalajoelta (12 069), mutta hekin jäivät ilman paikkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Vaikeissa talvioloissa tehty ensiharvennus voi aiheuttaa todella ikävän yllätyksen – metsänomistajaa saattaa pahimmillaan odottaa jopa lasku

Kobolttia etsivä kaivosyhtiö jättänyt varauksia tuhansille neliökilometreille – kohteet Lapissa, Koillismalla ja Kainuussa

Komission käänsi kelkkansa kevytautoasiassa