Rinne: Hallitus päättää, että energiaturpeen käyttö lopetetaan "jollakin aikavälillä" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Rinne: Hallitus päättää, että energiaturpeen käyttö lopetetaan "jollakin aikavälillä"

Sähkön siirtohintojen nousulle stoppi. Lämmitysöljyn ja polttoaineiden vero kiristyy.
Lari Lievonen
Turpeen käyttöä aiotaan vähentää 2020-luvulla ja jatkaa vähentämistä 2030-luvulla.

Hallitus aikoo päättää, että energiaturpeen käyttö lopetetaan Suomessa jollakin aikavälillä, hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) sanoi maanantaina Helsingissä vastatessaan kysymyksiin hallitusohjelmasta.

Hän ei täsmentänyt aikaväliä. Hallituksen tavoitteena on puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä, joten lopettamisajankohta voi olla vaikkapa 2030-luvun lopussa.

Keskustan kansanedustajan Antti Kaikkosen mukaan 2020-luvulla turpeen käyttöä energiana vähennetään. "Se jatkuisi myös 2030-luvulle. Vuotta en osaa sanoa", Kaikkonen toteaa.

Rinne kertoi panneensa merkille, että turveyhtiö Vapo suuntaa pois energiaturpeen käytöstä ja lisää turpeen käyttöä kasvualustana.

Etenkin vihreät ovat vaatineet turpeen käytön lopettamista. Keskusta on puolustanut sitä sekä työpaikkojen ja kotimaisuuden vuoksi että siksi, ettei kattiloissa voi käyttää vain puuta kattiloiden syöpymisen vuoksi.

Fossiilisten polttoaineiden verotusta kiristetään 250 miljoonalla eurolla lähinnä bensiinin ja dieselin lisäverolla.

Yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon verotuki pienenee ja lämmityspolttoaineiden veroja kiristetään niin, että verotulot kasvavat yhteensä 100 miljoonaa euroa vaalikauden aikana. Öljyn käyttöä lämmityksessä ollaan lopettamassa jo vuoteen 2030 mennessä.

Uusiutuvaa energiaa lisätään voimakkaasti.

Rinteen mukaan hallitus aikoo alentaa sähkön siirtohintoja. Siihen on olemassa kolme keinoa: vähennetään kaapelien kaivamista maahan, pidennetään kaapeli-investointien kuoletusaikaa tai määrätään katto siirtohinnoille.

Lappeenrannan yliopiston professori Jarmo Partanen arvioi viime syksynä, että maaseudulla sähkön siirtohinta nousee 10–40 prosenttia kymmenessä vuodessa säävarmuusinvestointien vuoksi.

Markkinaehtoista tuulivoimaa lisätään ja merituulivoimaloiden kiinteistöveroa alennetaan.

Sähkön varastoinnin kaksinkertainen verotus poistetaan pumppuvoimaloissa. Lämpöpumput ja konesalit siirretään nykyistä alempaan II-veroluokkaan.

Ydinvoimaloille myönnetään jatkolupia, jos Säteilyturvakeskus niitä puoltaa.

Teollisuuden saamat energiaveronpalautukset uusi hallitus aikoo lopettaa, mutta vastaavasti sähköveroa alennetaan EU-minimiin. EK:n mukaan ratkaisu ei lisää teollisuuden kustannuksia.

Metsäteollisuus arvioi sähköveron alentamista myönteisesti, mutta energiaverotuksen kokonaisuudistus kiristää lämmityspolttoaineiden veroja huomattavasti. Se lisää metsätehtaiden kustannuksia pitkään, ennen kuin sähköllä pystytään korvaamaan polttoaineet.

Kaivokset siirretään korkeampaan I-sähköveroluokkaan ja poistetaan ne energiaveroleikkurin piiristä. Erillistä kaivosveroa selvitetään.

Lue lisää

Kaikkonen: Väitteet Venäjän Talebanille maksamista "tapporahoista" eivät ole vaikuttaneet suomalaisiin Afganistanissa

Ympäristöministeri Mikkonen uskoo vihreän elvytyksen mahdollisuuksiin ja puolustaa energiaturpeen veronkorotusta

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä

Puolustusministeri Kaikkonen kenttäpiispan möläytyksistä: "Tällaisilla lausunnoilla ei pidä haitata Puolustusvoimien hyvää työtä yhtään enempää"