Politiikka

Ministeripeli käy kuumana – SDP:n Lindtman jättäytyy ulos muodostettavasta hallituksesta

Antti Lindtman toivoo voivansa jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.
Jarkko Sirkiä
Ministerispekulaatioissa vahvasti mukana ollut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei SDP:n puoluelehti Demokraatin mukaan ole halukas ministeriksi. Kuvassa myös tuleva pääministeri Antti Rinne.

SDP:n tulevien ministerien nimet ovat jo puheenjohtaja Antti Rinteellä tiedossa. Rinne kertoi asiasta aamulla Hotelli Korpilammella Espoossa.

Rinne ei kuitenkaan kommentoinut ministerivalintoja tässä vaiheessa tarkemmin.

SDP:lle on tulossa uuteen hallitukseen kaikkiaan seitsemän ministeriä. Demariministerit päätetään tänään eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kokouksessa.

Ministerispekulaatioissa vahvasti mukana ollut demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei SDP:n puoluelehti Demokraatin mukaan ole halukas ministeriksi. Lindtman toivoo voivansa jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Rinne myös sanoi, että hänellä on hyvä käsitys SDP:n ehdokkaasta Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi.

Rinteen kanta on yhä se, että seuraavan komissaarin tulisi olla nainen. Vahvana ehdokkaana pidetty Jutta Urpilainen ilmoitti halukkuudestaan tehtävään Iltalehden haastattelussa tiistaina.

Myös vihreät päättää tänään ministereistään puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. Puheenjohtaja Pekka Haavisto ennakoi aamulla Korpilammella, että kokouksessa tullaan kisaamaan ministerivalinnoista.

"Meillä yleensä on ollut näin, että valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa on useita ehdokkaita eri tehtäviin", Haavisto sanoi.

Vihreillä puoluejohto ei tee pohjaesitystä ministerivalinnoista, vaan kokouksen osallistujat voivat tehdä ehdotuksia. Vihreät saa uuteen hallitukseen ulkoministerin, sisäministerin sekä ilmasto- ja ympäristöministerin salkut.

Puolueen hallitusneuvottelijoihin kuulunut ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen ilmoitti eilen kiinnostuksestaan ilmasto- ja ympäristöministerin paikkaan.

Tehtävään on julkisuudessa veikkailtu ainakin vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Krista Mikkosta. Hän kertoi aamulla Korpilammella, että on ilmoittanut valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän jäsenille olevansa ”käytettävissä ja valmiina ministerivastuuseen”.

Mikkonen ei ottanut kantaa siihen, mikä ministerinsalkku häntä eniten kiinnostaisi.

"Luulen, että valtuuskunta pohtii sitä kokonaisuutta, miten ne (salkut) kannattaa jakaa", Mikkonen sanoi.

Vihreiden todennäköisimpinä ministereinä on pidetty Haavistoa ja tulevaa puheenjohtajaa Maria Ohisaloa.

Hallituksen 19 ministerinsalkusta eniten saa hallitusneuvotteluja vetänyt SDP, jonka riveistä tulee seitsemän ministeriä. Pääministerin salkun lisäksi puolue saa eurooppaministerin, kunta- ja omistajaohjausministerin, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin, perhe- ja peruspalveluministerin, liikenneministerin ja työministerin salkut.

Keskustalta tulevat uuteen hallitukseen valtiovarainministeri, tiede- ja kulttuuriministeri, elinkeinoministeri, puolustusministeri sekä maa- ja metsätalousministeri.

Vihreät saa ulkoministerin, ympäristö- ja ilmastoministerin ja sisäministerin salkut. Vasemmistoliitolta tulevat sosiaali- ja terveysministeri sekä opetusministeri. RKP:n riveistä hallitukseen tulevat oikeusministeri sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

Hallitusneuvotteluihin osallistuneiden puolueiden eduskuntaryhmät käsittelevät neuvottelutulosta yhteisessä seminaarissa tiistaihin asti.

Ennen kuin voidaan edetä uuden pääministerin ja hallituksen nimitysvaiheeseen, hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden on hyväksyttävä neuvottelutulos omien sääntöjensä mukaisesti.

Kun neuvottelutulos on valmistunut, presidentti Sauli Niinistö kuulee eduskunnan puhemiestä ja hallitusneuvottelujen vetäjää Antti Rinnettä ja antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos enemmän kuin puolet kannattaa hänen valintaansa, eli jos jaa-äänet voittavat ei-äänet eduskunnan äänestyksessä.

Presidentti nimittää uuden pääministerin ja hallituksen ministerit valtioneuvostossa presidentin esittelyssä.

Ministerit nimitetään eduskunnan valitseman pääministerin esityksen mukaisesti. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnetään ero.

Uusi hallitus kokoontuu heti nimityksen jälkeen järjestäytymisistuntoon. Istunnon aluksi ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen, jos he eivät ole sitä jo aiemmin tehneet.

Istunnossa päätetään myös samassa ministeriössä toimivien ministerien työnjaosta, lakisääteisten ministerivaliokuntien kokoonpanosta sekä pääministerin sijaisesta ja muiden ministereiden sijaisista.

Tämän jälkeen hallituksen ohjelma annetaan tiedonantona eduskunnalle, joka äänestää keskustelun päätteeksi hallituksen luottamuksesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTV: Hallitus tekee poliittisen päätöksensä al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta maanantain

Kevään vaaleissa oli kyse politiikan suunnan muutoksesta

Seepra ei päässyt raidoistaan – puolueen ay-kytkös oli liian herkkä puheenaihe Antti Rinteelle jo keväällä