Politiikka

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat vaativat kasvavien kaupunkiseutujen tarpeiden huomioimista

KUUMA-seudun yhteenlaskettu asukasmäärä on yli 320 000.
Vesa Moilanen
Pääkaupunkiseutua ympäröivissä Uudenmaan kunnissa suhtaudutaan myönteisesti valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskeviin MAL-sopimuksiin. Niin sanottujen KUUMA-kuntien mukaan eteläinen Suomi kärsii liikennekapasiteetin puutteesta.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat, eli niin sanotut KUUMA-kunnat vaativat yhteisessä kannanotossaan kasvavien kaupunkiseutujen nykyistä parempaa huomioimista.

"Tähän on mahdollisuus, kun valtionosuusjärjestelmää uudistetaan. Myös joukkoliikenteen, erityisesti raideyhteyksien, kehittäminen Helsingin seudulla edellyttää vahvoja panostuksia, kun pyritään lisäämään kestävien liikkumismuotojen käyttöä esimerkiksi työmatkaliikenteessä", KUUMA-kuntien yhteisessä kannanotossa todetaan.

"Tällä hetkellä eteläinen Suomi kärsii vahvasti kapasiteetin puutteesta. Muun muassa Pääradan II-vaihe tulisi toteuttaa mahdollisimman pian", KUUMA-kunnista vaaditaan.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat kannattavat valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen välisten maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusten jatkamista 12-vuotisina rahoituskausina.

KUUMA-seudun kansanedustajat korostavat lisäksi kuntien laajaa kuulemista sote-ratkaisujen valmistelussa.

"Soten järjestämisen ja tuottamisen kannalta hyvänä pohjamallina toimisi Uudenmaan kuntien äskettäin ehdottama viiden alueen malli. Hoitajamitoituksen vahvistaminen ja uusien lääkärien palkkaaminen lisäävät kuntien kustannuksia merkittävästi ja tämä tulisi huomioida, kun päätetään rahoitusmalleista", tiedotteessa linjataan.

KUUMA-seutu muodostuu pääkaupunkiseudun ympärillä sijaitsevista kymmenestä kehyskunnasta. KUUMA-kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.  

KUUMA-seudun yhteenlaskettu asukasmäärä on yli 320 000.

Mikäli seutu olisi maakunta, se sijoittuisi väkilukuvertailussa viidenneksi Pohjois-Pohjanmaan jälkeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kulmuni: Epätasa-arvoa vastustettava myös kaupungeissa

Kaikkosen kannattajat pettyivät – "On suuri huoli, eteneekö puolue Etelä-Suomessa"

Miksi traktorit eivät väistä sivuun?, kysyy MT:n lukija