Politiikka

Perussuomalaiset esittää: Niikko ulkoasiainvaliokunnan, Meri lakivaliokunnan ja Purra hallintovaliokunnan johtoon

Eduskunta äänestää valiokuntien puheenjohtajista ja jäsenistä muodollisesti 18. kesäkuuta.
Mika Niikko on nousemassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Eduskunta äänestää valinnasta muodollisesti 18. kesäkuuta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esittää kansanedustaja Mika Niikkoa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Eduskunta äänestää valiokuntien puheenjohtajista ja jäsenistä muodollisesti 18. kesäkuuta, kertoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

"Halukkaat olivat ilmoittautuneet. Katsoimme Mika Niikon kolmannen kauden edustajana siihen sopivaksi ja kokeneeksi henkilöksi", Tavio perusteli valintaa puolueen ryhmäkokouksen jälkeen.

Ryhmäkokouksen jälkeen asiaa kommentoinut Niikko kuvaili ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää suureksi vastuuksi.

"Tiedän, kuinka paljon se varmasti teettää töitä. Tiedän suurin piirtein, mitä on tulossa", hän kommentoi STT:lle.

"Meillä ei nyt ole täällä niin montaa kolmannen kauden edustajaa, jotka sen tehtävän olisivat edes halunneet ottaa vastaan."

Niikko myös sanoi olevansa positiivisesti yllättynyt siitä, että häntä esitetään tehtävään.

Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan vuonna 2011 noussut Niikko oli viime vuonna jäsenenä suuressa valiokunnassa.

Tähän asti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävää hoitanut Laura Huhtasaari lähtee europarlamentaarikoksi Brysseliin heinäkuun alussa.

Perussuomalaisten ryhmä valitsi myös muut ehdokkaansa valiokuntien johtoon. Lakivaliokunnan puheenjohtajaksi on ehdolla Leena Meri ja hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi Riikka Purra.

Päätökset olivat Tavion mukaan yksimielisiä.

Ulkoasiainvaliokunta käsittelee merkittävät valtiosopimukset. Valiokunnalle kuuluu myös yleistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, ulkomaankauppapolitiikkaa, kehitysyhteistyötä, kansainvälisiä järjestöjä ja suomalaisten rauhanturvajoukkojen asettamista koskevia asioita samoin kuin Euroopan unionin yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat asiat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valiokunnat kuulevat ministeri Niinistöä sotaharjoituskaavailuista

Valiokunnat saivat väliaikaiset puheenjohtajat

Vihreät kansanedustajat haluavat vaatimukset vapaan lehmän maidolle: ”Ei voi olla niin, että yhtä monta lehmää on parsinavetassa paikalleen kytkettynä kuin ennenkin"