Hallitusohjelma antaa Lepälle vahvan selkänojan parantaa viljelijän asemaa: "Vaatimukset ovat kovat" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Hallitusohjelma antaa Lepälle vahvan selkänojan parantaa viljelijän asemaa: "Vaatimukset ovat kovat"

Jari Lepällä on vahva tahto muuttaa ruokaketjua viljelijälle paremmaksi muun muassa hillitsemällä kaupan valtaa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jari Leppä (takarivissä keskellä) asteli torstaina ulos presidentinlinnasta maa- ja metsätalousministerinä muiden ministereiden kanssa.

Ruokajärjestelmän epätasapaino vaivaa maataloutta ja siihen maa- ja metsätalousministerinä jatkava Jari Leppä (kesk.) aikoo nyt puuttua lujasti.

Hänellä on tukenaan hallitusohjelman tiukat kirjaukset, joiden mukaan kauppa velvoitetaan jakamaan ruuan kulutustietoja ja tehdään laki hillitsemään kaupan omien private label -merkkien valtaa.

Kirjaukset ovat hallituksen strategisia valintoja. Ne ovat myös toteavia: Näin tapahtuu, eikä niitä selvitetä tai harkita.

"Ei voi olla niin, että vuodesta toiseen sama tilanne jatkuu. Tehokkuus ja tilojen koko kasvaa koko ajan, ja siitä huolimatta maatalous on vaikeuksissa", Leppä perusteli linjauksia MT:n haastattelussa.

Kirjausten valmistelu käytännöksi tehdään yhteistyössä kaikkien ruokaketjun toimijoiden kanssa.

"Vaatimukset ovat kovat. Tulen varmasti pitämään niistä huolta. Se tulee näkymään ja kuulumaan", Leppä vakuuttaa.

Kaikki on kiinni tahdosta, arvioi ruokaketjusta viime vuonna selvityksen tehnyt Reijo Karhinen (MT 7.6.).

Sitä tahtoa on rakennettu jo pitkään edellisenkin hallituksen aikana. Lepän arvion mukaan tahtoa alkaa olla jo aika paljon kasassa.

Maataloudesta on keskusteltu eduskunnassa ruokapoliittisen selonteon, kuivuuspakettien ja joulukuun budjettivalmistelun yhteydessä. Kaikissa on entistä selkeämmin nähty maatalouden tukala tilanne.

"Yhteisymmärrys on merkittävästi kasvanut viime vuosien aikana. Yksimielisyys on ollut laajaa kaikissa viime aikojen maatalouden keskusteluissa."

Euroopan parlamentti otti pari vuotta sitten kantaa elintarvikeketjun epäreiluihin kauppatapoihin. Kyse ei ole aivan samasta asiasta, mutta samasta tavoitteesta kylläkin: maanviljelijöiden neuvotteluaseman parantamisesta ketjun isojen toimijoiden paineessa.

Parlamentti vaati yli 600 äänen voimalla viljelijän aseman parantamista. Parlamentissa on 750 jäsentä ja enemmistö oli huomattavan suuri. Toukokuussa Euroopan komissio teki aloitteen, joka avaisi elintarvikeketjun hintojen muodostumisen.

Tilanne on samankaltainen nyt Suomessakin. Poliittinen paine auttaa viljelijää kasvaa. Se tuotti hallitusohjelmaan kirjauksen kaupan kuluttajatietojen avaamisesta.

Leppä ei arvioi, miten moni kansanedustaja äänestäisi tuottajan auttamisen puolesta.

"Jos katsotaan viimeaikaisia ruokapoliittisia keskusteluja, niin kaikkihan ovat samaa mieltä. Aion nostaa asian esille ensi viikolla eduskunnassa tiedonantokeskustelussa."

Leppä muistuttaa, että pankkialalla on jo avattu tietojen vaihtoa. Karhisen mukaan lainsäädäntö on jo olemassa.

Mitään valmista mallia ei kuitenkaan vielä ole olemassa.

Leppä sai jatkaa maatalousministerinä, vaikka edellinen hallitus epäonnistui tärkeimmässä maataloustavoitteessa, kannattavuuden parantamisessa.

Kaksi vuotta meni pilalle sään vuoksi. Sille ei hallituskaan voinut mitään.

"Se toi lisää vaikeuksia kannattavuuteen. Perustoiminta ei lähtenyt nousemaan, niin kuin olisi toivonut."

Lepän toiveissa onkin normaali kasvukausi. Tällä hetkellä näyttää hyvältä.

"Lisäksi talous ja työllisyys ovat aivan toisessa asennossa kuin edellisissä neuvotteluissa. Se toi liikkumavaraa ja on isoin ero", Leppä miettii.

Esimerkiksi luomusopimuksiin saatiin lisää rahaa. Niiden rahat olivat tältä vuodelta lopussa.

Hän myöntää, että keskustan eduskuntaryhmässä oli pyrkyä maatalousministeriksi. Lepän valinta oli kuitenkin yksimielinen.

Hallituksen työnjako ei vielä ole selvä. Lepän salkun sekä ympäristö- ja ilmastoministerin salkun tehtävät voivat vielä törmätä toisiinsa.

"Maatalous ja metsät olivat keskustalle tosi tärkeitä kynnyskysymyksiä. Onnistuttiin torppaamaan metsien ja turpeen käytön rajoitukset. Niistä on hallitusohjelmassa kirjaukset", Leppä toteaa.

Lue myös:

Kaikkonen: Mahdolliset EU-tappiot maataloudelle korvataan kotimaisista rahoista täysimääräisesti

ETL: "Hallitusohjelmassa nakerretaan alan kilpailukykyä ja toimintamahdollisuuksia"

MTK:n Timo Sipilä hallitusohjelmasta: Maa- ja metsätalouden verokokonaisuus on hyvä – "kaikki pahimmat uhkakuvat torjuttiin"

Lue lisää

Kulmuni MT:lle: Vaikeita päätöksiä ei kannata juosta karkuun

Matkustus ilman rajoituksia sallitaan 17 uuteen maahan – thaimaalaisten marjanpoimijoiden maahanpääsy riippuu nyt lähtömaasta

Jari Leppä saa viljelijöiltä entistä paremman arvosanan – Krista Mikkosen toimintaan ollaan vähemmän tyytyväisiä

Kulmuni: Keskusta odottaa, että sote-uudistus tehdään nykyisten maakuntien pohjalta