Puhemies Matti Vanhanen saa oman televisio-ohjelman – "Se on kuulijan korvasta kiinni kuinka puolueettomasti osaa asiat esitellä" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Puhemies Matti Vanhanen saa oman televisio-ohjelman – "Se on kuulijan korvasta kiinni kuinka puolueettomasti osaa asiat esitellä"

Keskustan konkaripoliitikko toimi sanomalehden ja paikallisradion toimittajana 1980- ja 1990-luvulla usean vuoden ajan.
Kimmo Haimi
Matti Vanhasen vetämän televisio-ohjelman pilottijaksoa kuvattiin Keravalla AlfaTV:n studiolla kesäkuun alussa. Asko Pennanen AlfaTV:n tekniikasta avusti Vanhasta ohjelman kuvauksissa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) aloittaa oman televisio-ohjelmansa syksyllä AlfaTV:llä. Vanhanen-nimistä puheohjelmaa esitetään syyskaudella kuusi tunnin mittaista jaksoa.

Konkaripoliitikko toimi 1980- ja 1990-luvun vaihteessa kuusi vuotta täysipäiväisenä toimittajana ja päätoimittajana.

"Teimme myös Lauri Karhuvaaran kanssa viikoittain lähetystä Radio 3:een, joka oli yksi Suomen ensimmäisistä paikallisradioista. Nyt en palaa varsinaiseksi toimittajaksi, vaan pääosa ohjelmista on yksinpuhelua ja luentoja maailmasta", Vanhanen sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Podcast-tyyliset puheohjelmat ovat nousseet suosioon radiossa ja internetissä. AlfaTV:n Vanhanen-ohjelmassa testataan, miten konsepti toimii televisioruudussa.

"Pidän siitä, kun pääsen puhumaan pöntöstä suoraan ihmisille tässä ja nyt, koska puheita ei voi korjata jälkikäteen."

Matti Vanhanen käsittelee televisiossa ainakin Afrikkaa, metsäpolitiikkaa, ilmastoa ja ulkopolitiikan kysymyksiä.

"Yritän tarkastella yhteiskunnan ja maailman kysymyksiä ottamalla pikkuisen etäisyyttä päivänpolitiikasta. Minulla on palava tahto ja tarve jäsentää keskustelua ja leikata pois pahimpia tahallisia väärinymmärryksiä."

Vanhanen myöntää, että televisio-ohjelmissa ei voi mitenkään välttää sitä, että hän on hallituspuolueen kansanedustaja.

"Se on sitten kuulijan korvasta kiinni kuinka puolueettomasti osaa asiat esitellä. Korostan vielä, en ole tässä tilanteessa toimittaja, vaan luennoitsija, jolla on myös omia mielipiteitä. Yritän silti ottaa huomioon monipuolisen katsojakunnan."

Tilanteen mukaan Vanhanen kutsuu ohjelmaansa myös vieraita keskustelemaan illan teemasta. Hän lupaa ottaa esimerkiksi metsäkysymyksessä studioon kovan luokan metsäasiantuntijan, joka on aidosti sisällä aiheessa joko käytännön elämän tai tutkimuksen kautta.

Vanhanen kiittelee AlfaTV:tä, joka tarjosi ennakkoluulottomasti mahdollisuutta tehdä uudentyyppistä televisio-ohjelmaa. Hän arvelee, että Yle tuskin uskaltaisi päästää yksittäistä konkaripoliitikkoa luennoimaan televisioon.

"Suostuin heti pohtimaan ohjelmaideaa, koska Alfa on koko maassa hyvin tasaisesti katsottu kanava ja vahvassa kehitysvaiheessa. AlfaTV:llä on myös tyyliini sopiva vähän rauhallisempi tempo."

Televisiokanavat ja muut mediat yrittävät suunnata ohjelmistoaan kovasti alle 40-vuotiaille kaupunkilaisille. Vanhanen uskoo, että AlfaTV:n tyylisellä kanavalla on kysyntää erittäin nopeatempoiseksi muuttuvassa tiedonvälityksessä.

"AlfaTV ei hae pelkästään klikkausjournalismia, millä saa mahdollisimman paljon osumia yksittäisen kärjen perusteella. Arvostan sitä, että Alfa uskaltaa olla ihan erilainen tv-kanava ja kulkea tietyllä tavalla vastavirrassa."

Matti Vanhanen, jännittikö entistä toimittajaa televisio-ohjelman pilottijakson kuvaukset yhtään?

"Ei jännittänyt, koska tässä oli takana hallitusohjelman tekoa neljä viikkoa putkeen. Eilen illalla hahmottelin kynällä, miten ohjelma voisi kulkea. En testannut kertaakaan, miten saan asiat mahtumaan tuntiin. Kohta se nähdään."

Lue lisää

"Biokaasulle voidaan tehdä nyt sama kuin tuulivoimalle kymmenen vuotta sitten" – Vanhanen lupaa EU:n elvytysrahaa maaseudun investointeihin

Hävittäjähankinta kasvattaa puolustusmenoja 1,7 miljardilla eurolla

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Valtion ensi vuoden budjetti on noin 7 miljardia alijäämäinen – ja sekin pettää, jos koronaa ei saada kuriin