Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja

ID on vihreiden jälkeen viidenneksi suurin ryhmittymä EU-parlamentissa. Mukana ovat myös perussuomalaiset.
Sanne Katainen
Jussi Halla-aho perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

Euroopan parlamenttiin on muodostunut uusi maahanmuuttovastainen oikeistopuolue Identity and Democracy, suomaksi identiteetti ja demokratia.

Mukana on 73 meppiä yhdeksästä jäsenmaasta. Uusi ID-oikeistoryhmä on rakentunut Suomen perussuomalaisista, Italian Matteo Salvinin Lega-puolueesta, Saksan AfD:stä, Ranskan Marine Le Penin luotsaamasta Kansallisesta liittoumasta, Itävallan FPÖ:stä, Viron Ekrestä, Belgian Flanderin Vlaams Belangista, Tshekin SPD-puolueesta ja Tanskan kansanpuolueesta.

"Uusi ryhmä vastaa äänestäjien toiveisiin. EU ei ole onnistunut tarjoamaan turvallisuutta sen väestölle", Italian Lega-puoleen Marco Zanni kommentoi lehdistötilaisuudessa Brysselissä.

"Koska eri jäsenmailla on omat historiansa ja traditionsa, EU:n pitäisi antaa enemmän tilaa kansallisille parlamenteille. Tarvitsemme turvallisuutta ja EU:ta, joka hallitsee maahanmuuttoaaltoja ja suojelee rajojaan. Nyt tilanne on kestämätön", Zanni kertoi uuden ryhmänsä prioriteeteista.

ID-ryhmä kutsuu itseään "neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi brexitin jälkeen". Ryhmä jäi pienemmäksi, mitä ennustettiin, ja on toistaiseksi viidenneksi suurin ryhmä heti vihreiden jälkeen. Esimerkiksi Britanniassa vaalivoiton saanut Nigel Faragen brexit-puolue tai Unkarin valtapuolue Fidesz eivät ole mukana uudessa ryhmässä.

"Ovi pysyy auki. Sekä Etelä- että Pohjois-Eurooppa ovat edustettuina", perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Uuden EU-parlamentin poliittisen ryhmän jäsenten välillä on jo nyt ristivetoa. Eriäviä mielipiteitä löytyy ainakin talouspolitiikasta ja Venäjän pakotteista. Saksalaisen AfD:n edustaja Jörg Meuthen kommentoi, ettei uusi ryhmä ei tue Venäjä-pakotteiden jatkamista.

Halla-ahon mukaan ryhmä ei kutsu itseään EU-vastaiseksi. "Unionin suojelu maahanmuutolta on EU-myönteistä toimintaa", Halla-aho sanoo.

Oikeistoryhmien vastavetona myös liberaalipuolue, entinen Alde, on nimetty uudella nimellä. Uusi EU:n integraatiota kannattava ryhmä on nimeltään Renew Europe, eli Uudista Eurooppaa. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja entisen Alden muodostama ryhmä onnistui kahmimaan EU-vaaleissa 110 paikkaa, nousten kolmanneksi suurimmaksi ryhmittymäksi.

EU-parlamentissa istuu 751 meppiä.

Otsikkoa muokattu 13.6. klo 16.20

Lue lisää

Selvitys: Venäjä on saattanut vaikuttaa Britannian Brexit-äänestyksen lopputulokseen

EU-johtajat jatkavat rahaneuvotteluja kolmatta päivää – Merkel pitää mahdollisena, ettei sopua saavuteta

Poliisi etsii kahta miestä epäiltynä perussuomalaisten puolueaktiivi Pekka Katajan tapon yrityksestä – puolue tuomitsee tapahtuneen

Oppositiossa erilaisia näkemyksiä ulkoministerin viranhoidon edellytyksistä: Jussi Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Kai Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa