Politiikka

Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja

ID on vihreiden jälkeen viidenneksi suurin ryhmittymä EU-parlamentissa. Mukana ovat myös perussuomalaiset.
Sanne Katainen
Jussi Halla-aho perussuomalaisten vaalivalvojaisissa.

Euroopan parlamenttiin on muodostunut uusi maahanmuuttovastainen oikeistopuolue Identity and Democracy, suomaksi identiteetti ja demokratia.

Mukana on 73 meppiä yhdeksästä jäsenmaasta. Uusi ID-oikeistoryhmä on rakentunut Suomen perussuomalaisista, Italian Matteo Salvinin Lega-puolueesta, Saksan AfD:stä, Ranskan Marine Le Penin luotsaamasta Kansallisesta liittoumasta, Itävallan FPÖ:stä, Viron Ekrestä, Belgian Flanderin Vlaams Belangista, Tshekin SPD-puolueesta ja Tanskan kansanpuolueesta.

"Uusi ryhmä vastaa äänestäjien toiveisiin. EU ei ole onnistunut tarjoamaan turvallisuutta sen väestölle", Italian Lega-puoleen Marco Zanni kommentoi lehdistötilaisuudessa Brysselissä.

"Koska eri jäsenmailla on omat historiansa ja traditionsa, EU:n pitäisi antaa enemmän tilaa kansallisille parlamenteille. Tarvitsemme turvallisuutta ja EU:ta, joka hallitsee maahanmuuttoaaltoja ja suojelee rajojaan. Nyt tilanne on kestämätön", Zanni kertoi uuden ryhmänsä prioriteeteista.

ID-ryhmä kutsuu itseään "neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi brexitin jälkeen". Ryhmä jäi pienemmäksi, mitä ennustettiin, ja on toistaiseksi viidenneksi suurin ryhmä heti vihreiden jälkeen. Esimerkiksi Britanniassa vaalivoiton saanut Nigel Faragen brexit-puolue tai Unkarin valtapuolue Fidesz eivät ole mukana uudessa ryhmässä.

"Ovi pysyy auki. Sekä Etelä- että Pohjois-Eurooppa ovat edustettuina", perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Uuden EU-parlamentin poliittisen ryhmän jäsenten välillä on jo nyt ristivetoa. Eriäviä mielipiteitä löytyy ainakin talouspolitiikasta ja Venäjän pakotteista. Saksalaisen AfD:n edustaja Jörg Meuthen kommentoi, ettei uusi ryhmä ei tue Venäjä-pakotteiden jatkamista.

Halla-ahon mukaan ryhmä ei kutsu itseään EU-vastaiseksi. "Unionin suojelu maahanmuutolta on EU-myönteistä toimintaa", Halla-aho sanoo.

Oikeistoryhmien vastavetona myös liberaalipuolue, entinen Alde, on nimetty uudella nimellä. Uusi EU:n integraatiota kannattava ryhmä on nimeltään Renew Europe, eli Uudista Eurooppaa. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja entisen Alden muodostama ryhmä onnistui kahmimaan EU-vaaleissa 110 paikkaa, nousten kolmanneksi suurimmaksi ryhmittymäksi.

EU-parlamentissa istuu 751 meppiä.

Otsikkoa muokattu 13.6. klo 16.20

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Britannian äkkipudotus mahdollista vielä estää? Johnson ja Juncker tapaavat Luxemburgissa

Raisio valmistautuu kolmannen kerran brexitiin

Katainen uskoo Mercosur-sovun vauhdittavan maatalousvientiä – Amazonin metsäpalot voivat kuitenkin hidastaa sopimuksen valmistumista