Politiikka

Vihreät valitsevat johtajiaan viikonloppuna – puheenjohtajasta tuskin tarvitaan äänestystä

Luomumaitotilaa viljelevä Maisa Juntunen luottaa Ohisaloon ja vihreiden aluepolitiikkaan. Itse hän on ehdolla puoluevaltuustoon.
Saara Lavi
Maisa Juntunen on ollut mukana tekemässä vihreiden maatalouspoliittista ohjelmaa.

Vihreiden puoluekokous pidetään tulevana viikonloppuna 15.–16.6. Porissa. Puolueelle valitaan lauantaina uusi puheenjohtajisto, puoluesihteeri ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Sunnuntaina valitaan Hallituksen ja valtuuskunnan loput jäsenet.

Puheenjohtajakisassa Maria Ohisalolle, 34, ei löytynyt vastaehdokkaita jäsenäänestykseen ilmoittautumisen eräpäivään mennessä.

Helsinkiläinen tuore sisäministeri nousee siis puheenjohtajaksi, mikäli häntä ei haasteta puoluekokouksessa. Perinteisesti vihreät ovat valinneet puheenjohtajansa jäsenäänestyksellä, joten haastajan ilmaantuminen olisi valtava yllätys.

Muista johtotehtävistä käydään vaalit, sillä varapuheenjohtajan pestiin on ilmoittautunut seitsemän ehdokasta, puoluesihteeriksi viisi ja valtuuskunnan puheenjohtajaksi kolme.

Puoluekokouksessa keskitytään henkilövalintoihin, mutta katse on jo tulevaisuudessa. Kangasniemellä luomumaitotilaa miehensä kanssa pyörittävä Maisa Juntunen lähtee kokoukseen positiivisin mielin hyvin sujuneen vaalikevään jälkeen.

"Nyt puhutaan paljon siitä, miten jatketaan hyvää kehitystä ja ollaan seuraavissa kuntavaaleissa yhä enemmän koko Suomen puolue. Tavoitteena on innostaa ihmisiä myös pienillä paikkakunnilla lähtemään mukaan politiikkaan."

Juntunen edustaa viikonlopun puoluekokouksessa maaseutu- ja erävihreitä. Hän on myös ehdolla puoluevaltuuston jäseneksi. Hänen mukaansa vihreillä on maaseudulle paljon annettavaa:

"Maaseudulla luonto on lähellä ja osa arkea. Sen monimuotoisuus pitää turvata myös tulevaisuudessa. Koulutus- ja hyvinvointiasiathan koskettavat joka puolella Suomea", Juntunen kuvailee

"Vihreiden kannattama perustulo olisi mielestäni aluepoliittisesti tosi järkevä", hän jatkaa. "Se mahdollistaisi kaikenlaisten pätkätöiden ja yrittämisen yhdistämisen täällä maaseudulla, missä vakituisia töitä on vähän."

Alkukesän ykköspuheenaihe on vihreissäkin ollut uusi hallitusohjelma. Kolme ministeriä Rinteen hallitukseen saaneessa puolueessa ollaan varsin tyytyväisiä hallitusohjelmaan, mutta moitteitakin on. Esimerkiksi eläinsuojelulakia koskevia kirjauksia ei tehty niin kuin vihreät olisivat toivoneet.

"Parsinavetoiden ja porsimishäkkien kieltoon olisi voinut määrittää selkeän aikataulun", Juntunen toteaa.

"Vitkastelu voi tulevaisuudessa haitata vientiä, jos suomalaiset tuotteet eivät olekaan niin eettisiä kuin halutaan ymmärtää. Suomalainen minimitaso voisi olla korkeampi."

Juntunen epäilee aiheen olevan arka, koska viljelijät pelkäävät uudistusten tuovan heidän niskaansa uusia kuluja. Hän kertoo ymmärtävänsä viljelijöiden huolen taloudesta omastakin takaa, mutta olisi toivonut kunnianhimoisempia kirjauksia.

Vihreät vaalien yli johdattanut Pekka Haavisto saa Juntuselta hyvän arvosanan. Väliaikaiseksi puheenjohtajaksi Touko Aallon marraskuisen eron jälkeen valittu Haavisto onnistui nostamaan puolueen jo pidempään jatkuneesta hankalasta tilanteesta. Tuloksena oli vihreiden historian paras vaalitulos.

Juntunen toteaa olevansa erittäin tyytyväinen Maria Ohisalon todennäköisestä valinnasta puheenjohtajaksi, mutta ei usko johdon vaihtumisen muuttavan puolueen linjaa.

"Totta kai puheenjohtaja on puolueen kasvot, mutta pitkäjänteinen työ tehdään syvemmällä. Ohjelmatyö toimii meillä hyvin, joten nojataan vahvasti siihen."

Maaseudun Tulevaisuus vieraili Juntusen luona maaliskuussa, jolloin tämä kertoi meneillään olevasta eduskuntavaalikampanjastaan, sekä muun muassa uskostaan maaseudun ja kaupungin väliseen vuorovaikutukseen (MT 29.3.). Hän arveli tuolloin useammankin kaupunkilaisen haluavan muuttaa maalle, kunhan palvelut toimivat.

Maaseudun Tulevaisuus seuraa puoluekokousta paikan päällä Porissa lauantaina ja toimituksesta käsin myös sunnuntaina.

Lue lisää:

Tällainen on eduskuntavaalien ehdokkaan kevät: Kohtaamisia, keskusteluita ja kilometrejä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puolueet eivät osaa perhepolitiikkaa

Turvapaikanhakijoiden siirtojärjestelylle varautunut vastaanotto EU-mailta

Risto Uimosen mielestä kouluissa kasvaa ympäristötietoinen sukupolvi: "He ovat omaksuneet näitä mielipiteitä opettajiltaan, joista suuri osa on vihreitä"