Politiikka

Sakari Koutin mukaan vihreät ovat myös yrittäjän puolue

Vihreiden Yrittäjien puheenjohtajaa harmittaa vihreiden maine puolueena, jonka talousosaaminen on kehnoa.
Rami Marjamäki
"Ilmastonmuutos kiinnostaa myös yrittäjiä", Sakari Kouti uskoo.

Sakari Kouti toivoisi talouspolitiikan näkyvän selkeämmin vihreissä.

”Osaajia on kumminkin olemassa”, hän toteaa. ”Toivomme yhdistyksen kautta saavamme sitä paremmin esille, ettei vihreitä suotta väheksytä tässä asiassa.”

Vihreät Yrittäjät ry on vihreiden yhdistys, joka tahtoo pitää yrittäjäjäsenten näkökulmaa esillä emopuolueessa. Yhdistys on kiinnostunut erityisesti itsensä työllistävien pienyrittäjien aseman helpottamisesta ja toimeentulon parantamisesta.

Vanhalle vitsille vihreistä kokoomuksen puutarhaosastona Kouti hymähtää. "Kokoomus on lähentynyt vihreitä ympäristökysymyksissä", hän arvioi. ”Ehkä kokoomus on vihreiden yrittäjäsiipi isompien yritysten osalta.”

Koutin mukaan yrittäjätkin ovat kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta, ja tahtovat varmistaa että tulevatkin sukupolvet voivat elää maapallolla. Lisäksi hän uskoo vihreiden ihmisläheisen politiikan houkuttelevan erityisesti pienyrittäjiä ja itsensä työllistäviä.

"Jos on oikein varakas yrittäjä, niin voi olla että pienempiä veroja ajaa kokoomus"

Esimerkkinä yhdistyksen ajamasta ja pienyrittäjää auttavasta politiikasta Kouti esittelee pienyrittäjän kuluttajansuojan.

”Jos vaikka kännykkälasku on kaksi viikkoa myöhässä, kuluttaja saa siitä viiden euron myöhästymismaksun”, hän selittää. ”Pienyrittäjälle maksu voi olla vaikka sata euroa.”

Kuluttajansuojalaki pitäisi hänen mukaansa laajentaa suojelemaan pienyrittäjiä viivästyskorkojen lisäksi perintä­kuluissa ja nettikaupassa.

Myös puolueen ajaman perustulon Kouti näkee tukevan itsensä työllistäviä.

”Jos on samalla viikolla opiskelija, työsuhteessa ja yrittäjän roolissa, perustulo helpottaisi elämää tässä kirjavassa viidakossa”, hän selittää. ”Ja jos jossain kuussa tienaa enemmän, se voidaan sitten tasata verotuksella.”

Perustulo vähentäisi byrokratiaa ja tasaisi huonojen viikkojen tai vuosien kuoppia tulovirrassa, selittää Kouti. Hän ei usko, että perustulon käyttöönotto nostaisi valtion kuluja, sillä heikoimmin toimeen­tulevia tuetaan jo nyt. Sen sijaan se helpottaisi monen elämää.

"Nythän tässä työn murroksessa erityisesti itsensä työllistävien määrä kasvaa", Kouti ennustaa. "Esimerkiksi vakuutusyhtiöissä ja sairaalassa virkailijat saattavat työskennellä kuukausipalkan sijaan yrittäjästatuksella".

Hän täsmentää, että Vihreät Yrittäjät tahtovat tasa-­arvoistavaa eivät tasapäistävää politiikkaa: Yrittämiseen sisältyy riski, joten siitä täytyy saada myös hyöty. Menestyvää yritystoimintaa ei saa verottaa liian ankarasti. Perustulo kuitenkin sekä rohkaisisi aloittamaan yrityksiä, että auttaisi tasaamaan kausittaisten tulojen jättämiä kuoppia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risto Uimosen mielestä kouluissa kasvaa ympäristötietoinen sukupolvi: "He ovat omaksuneet näitä mielipiteitä opettajiltaan, joista suuri osa on vihreitä"

Vihreät kansanedustajat haluavat vaatimukset vapaan lehmän maidolle: ”Ei voi olla niin, että yhtä monta lehmää on parsinavetassa paikalleen kytkettynä kuin ennenkin"

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla