Politiikka

Mari Pantsar: Ilmastokriisi on pahimmillaan elämän ja kuoleman kysymys maanviljelijöille, jotka kamppailevat heikon kannattavuuden kanssa

Sääkartoissa värillä on väliä, kirjoittaa Sitran johtaja Mari Pantsar kirjoittaa keskiviikkona MT:n vieraskolumnissaan.
Jarkko Sirkiä
Australiassa ehkä kovimman hinnan sään rajuista heilahteluista ovat maksaneet maanviljelijät, Mari Pantsar kirjoittaa MT:n vieraskolumnissaan.

Sääkartoissa värillä on väliä, kirjoittaa Sitran johtaja Mari Pantsar kirjoittaa keskiviikkona MT:n vieraskolumnissaan.

"Joitakin vuosia sitten Australia nousi kansainvälisiin uutisiin yllättävästä syystä: värin takia. Television sääkarttoihin lisättiin yli 52 asteen ennätyksellistä hellettä kuvaava violetti", Pantsar kirjoittaa.

Australiassa ehkä kovimman hinnan sään rajuista heilahteluista ovat maksaneet maanviljelijät.

"Newcastlen yliopiston tutkijoiden mukaan maanviljelijät ovat kokeneet merkittävää stressiä kuivuuden takia. Toisen tutkimuksen mukaan poikkeuksellisen kuivat ja kuumat kaudet ovat lisänneet viljelijöiden itsemurhariskiä. Pahiten itsemurha uhkaa maatilojen miehiä."

Pantsarin mukaan ilmastokriisi on pahimmillaan elämän ja kuoleman kysymys niille maanviljelijöille, jotka jo muutenkin kamppailevat heikon kannattavuuden kanssa. "Kun huonoa kesää seuraa vielä huonompi, jossain vaiheessa vaarana on siirtyä jaksamisen äärirajoilta niiden yli."

"Mutta ilmastokriisi on elämän ja kuoleman kysymys ennen kaikkea kehitysmaiden sadoille miljoonille pienviljelijöille. Köyhissä maissa satojen onnistuminen ratkaisee sen, onko perheen lapsia varaa laittaa kouluun – tai onko heille edes antaa ruokaa."

Lue vieraskolumni: Mari Pantsar: Värillä on väliä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tämä vihannes kasvaa jopa 10 senttiä päivässä ja pellot tuottavat satoa keskimäärin 10 vuotta

Nuoret ovat valmiita siihen, että heidän valintojaan rajoitetaan ilmastokriisin vuoksi – 22 prosenttia nuorista ei mieti tulevaisuutta seuraavaa viikonloppua pidemmälle

Markkinakatsaus: Helle iski Euroopan viljoihin, satoarviot edelleen runsaita