Merkittävän kauppasopimuksen neuvottelut loppusuoralla – MTK: "Sekoittaa pakkaa entisestään" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Merkittävän kauppasopimuksen neuvottelut loppusuoralla – MTK: "Sekoittaa pakkaa entisestään"

MTK:n Juha Ruippo pelkää, että EU:n ja latinalaisen Amerikan Mercosur-maiden kauppasopimus aiheuttaa epävarmuutta elintarvikemarkkinoille.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Juha Ruippo.

Ensi viikolla saattaa syntyä yksi maailman suurimmista kauppasopimuksista, mikäli EU:n ja Mercosur-maiden neuvottelijat lyövät kättä päälle.

Mercosur-maihin kuuluvat Brasilia, Argentiina, Uruguay ja Paraguay.

MTK:n kauppapolitiikkaan erikoistunut johtaja Juha Ruippo kuvailee sopimusta "epäpyhäksi allianssiksi", jossa hyötyjiä ovat Mercosur-maiden maatalous ja eurooppalainen teollisuus.

"Sopimus sekoittaa pakkaa entisestään. Jos se toteutuu, se aiheuttaa epävarmuutta elintarvikemarkkinoille", Ruippo toteaa MT:lle.

Ongelmia kotimaiselle maataloustuotannolle aiheuttaa erityisesti lihan tuonti latinalaisen Amerikan maista.

"Se lisää tarjontaa Euroopan markkinoilla ja prässää kotimaisen lihan tuottajahintaa", Ruippo arvioi.

EU:hun tuodusta naudanlihasta jo nyt noin 80 prosenttia ja siipikarjanlihasta 70 prosenttia on peräisin Mercosur-maista.

Vaikka Suomessa ulkomaista siipikarjan lihaa ei juuri tuoremarkkinoilla näy, sitä käytetään muun muassa ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä.

HS:n tietojen mukaan tänään torstaina aloitettiin teknisen tason neuvottelut, joilla valmistellaan pöytää korkean tason tapaamiselle ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.

Ensi viikon neuvotteluihin osallistuvat Mercosur-maiden ulkoministerit sekä EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström, maatalouskomissaari Phil Hogan ja komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Lue lisää

Boris Johnson asetti takarajan brexit-kauppasopimukselle – yhteisymmärrys on löydettävä 15. lokakuuta mennessä

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat

Britannia eroaa perjantaina Euroopan unionista, minkä jälkeen alkavat intensiiviset neuvottelut – "Kitkatonta kauppaa nykyisessä muodossaan ei eron jälkeen voi odottaa"

Yhdysvallat ja Kiina päättivät lähes kaksivuotisen tullivarustelun – maat allekirjoittivat ensimmäisen vaiheen kauppasovun