Politiikka

Matkailujätti TUI poistaa punaisen lihan lentojensa ruokalistalta – taustalla ympäristösyyt

TUIn mukaan asiakkaat penäävät lentoyhtiöltä lihasta luopumista. Kilpailijat Tjäreborg sekä Aurinkomatkat eivät koe samaa painetta.
Tui
TUI Finland tunnettiin vuoteen 2016 asti nimellä Finnmatkat.

Matkantarjoaja TUI ilmoittaa luopuvansa punaisen lihan käytöstä omilla lennoillaan. Muutos toteutetaan vaiheittain ja se alkoi kesäkuun alussa. Päätöksen takana ovat ympäristösyyt.

"Kun kysyimme asiakkailtamme heidän mielipiteitään matkustamisen kestävyydestä, toimenpidelistalla korkealle nousi punaisen lihan syönnin ja yleensä lihansyönnin vähentäminen", kertoo TUIn kestävyysasiantuntija Anna Kiefer tiedotteessa.

Punaisen lihan, eli naudan, sian ja lampaan sijasta lennoilla aiotaan tarjota siipikarjaa, kalaa ja kasvisruokaa.

TUI Nordic on Pohjoismaiden suurin matkanjärjestäjä.

Tjäreborgilta kommentoidaan Maaseudun Tulevaisuudelle, että matkustajilta tulee hyvin vähän toiveita ruoan ekologisuudesta tai lihasta luopumisesta lentoaterioiden osalta.

Lampaan- ja sianlihan käyttö on Tjäreborgin lennoilla lopetettu melkein kokonaan jo muutama vuosi sitten. Kana-, ja kasvisruokien lisäksi tarjolla on kuitenkin vielä naudanlihaa.

Sen sijaan lomakohteissa vaaditaan yhä enemmän kasvisvaihtoehtoja. Tjäreborg on saanut asiakkailtaan toiveita laajemmasta kasvisruokatarjonnasta hotelleissaan.

Matkanjärjestäjän oman lomaraportin mukaan jopa 57 prosenttia suomalaisista syö enemmän kasvisruokaa kuin viisi vuotta sitten. Muutos on Pohjoismaiden korkein.

Finnairin lentoja käyttävän Aurinkomatkojen mukaan painetta punaisesta lihasta luopumiselle ei ole, eikä sellaista ole suunnitelmissa. Ruoan ekologisuudesta tulee silloin tällöin yksittäisiä palautteita.

Finnairin kaukolentojen businessluokassa matkustaja voi valita liha-, kala- tai kasvisvaihtoehtojen välillä. Economy-luokassa vaihtoehtoja on kaksi ja ne ovat useimmiten lihaa, kalaa tai kanaa.

Esimerkiksi New Yorkin reitillä on tarjolla kasvisvaihtoehto asiakkaiden toiveesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaiset matkustivat entistä enemmän – myös lentäen

MTK lupailee: Henkilöstön lentopäästöt kompensoidaan

Sitra: Lentämisen osuus keskivertosuomalaisen päästöistä alle 4 prosenttia