Politiikka

Vasemmistoliiton Mai Kivelä esittää: Eläinsuojelupoliisin toimintamalli laajennettava koko Suomeen

Kansanedustaja Mai Kivelän mielestä eläinsuojeluvalvontaa ja rikosten tutkintaa tulee vahvistaa: "On aika puuttua eläinsuojelurikoksiin nykyistä paremmin".
Jaana Kankaanpää
Helsingin poliisilaitokselle perustettiin syksyllä 2018 Suomen ensimmäinen eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä.

Kansanedustaja Mai Kivelä (vas.) on tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen eläinsuojelutapauksiin erikoistuneiden poliisin tutkintaryhmien perustamiseksi koko Suomeen. Aloitteen on allekirjoittanut 31 kansanedustajaa.

Helsingin poliisilaitokselle perustettiin syksyllä 2018 Suomen ensimmäinen eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä. Rikosten esitutkinnan lisäksi ryhmän tehtävänä on ennalta estää rikoksia, kehittää eläinsuojelutapauksiin liittyviä prosesseja sekä tiedottaa eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista.

"Helsingin tutkintaryhmä on jo nyt osoittanut tarpeellisuutensa. Poliisin eläinsuojeluosaamisen keskittäminen ja tiiviin yhteistyön tekeminen valvontaeläinlääkäreiden, eläinasiajärjestöjen ja eri viranomaisten kanssa on järkevää ja edistää eläinten hyvinvointia", Kivelä sanoo

Hän on huolissaan siitä, että joutuu toistuvasti lukemaan uutisia järkyttävistä eläinsuojelurikoksista.

"Meidän on kannettava vastuu eläinten hyvinvoinnista. Eläinsuojelupoliisin avulla eläinten kärsimyksiä voidaan vähentää, ja tällainen malli myös nostaisi eläinten asemaa ja arvostusta yhteiskunnassa. On aika puuttua eläinsuojelurikoksiin nykyistä paremmin."

Kivelän mukaan uudistukseen "ei tarvita edes lisärahaa, vaan yksinkertaisesti tehtävien keskittämistä hyväksi havaitun mallin mukaan".

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseutunuoret yrittävät ratkaista visaisia pulmia: ”Sitä paljon mietitään, että kannattaako ylipäätään ryhtyä maatalous- tai maaseutuyrittäjäksi"

Huolestunut ohikulkija teki eläinsuojeluilmoituksen ulkoilevista luomusonneista – "Ollaan pikkasen liikaa totuttu siihen että eläimet on betonikarsinoissa"

SEY: Näin tuotantoeläinten oloja pitäisi parantaa – ”Suomi ei ole hyvinvoinnin kärkimaa"