Politiikka

EU ja Mercosur pääsivät alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa – Kyseessä EU:n historian suurin kauppasopimus

Maatalouskomissaari Phil Hogan vakuutti EU:n pitävän kiintiöillä huolen, ettei unionin alueelle virtaa maataloustuotteita uhkaamaan EU:n viljelijöiden elinkelpoisuutta.
Tuulikki Viilo
Brasiliassa metsää hakataan laidunmaan alta. Kuva on Brasiliasta.

EU ja Mercosur-maat pääsivät alustavaan sopuun 20 vuotta kestäneet kauppaneuvotteluissa. Brasilia ilmoitti neuvottelujen tuloksena, että sopimuksen myötä tullit poistuvat lukuisilta maataloustuotteilta, kuten appelsiinimehulta, pikakahvilta ja hedelmiltä.

Mercosur-maihin kuuluvat Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay sekä Venezuela. Venezuela ei osallistunut kauppaneuvotteluihin EU:n kanssa.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa maatalouskomissaari Phil Hogan vakuutti EU:n pitävän kiintiöillä huolen, ettei unionin alueelle virtaa maataloustuotteita uhkaamaan EU:n viljelijöiden elinkelpoisuutta.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi EU-komission tiedotteessa kauppasopimusta sanoen, että Mercosur-maat avaavat merkittävästi markkinoitaan EU-maille:

"Tämä on hyvä uutinen yrityksille, työntekijöille ja talouksille molemmilla puolin Atlanttia ja sillä vältetään yli neljän miljardin euron tullimaksujen kerääminen vuodessa."

Kauppasopimus on merkitykseltään suurin EU:n historiassa.

Yli 300 kansalaisjärjestöä oli allekirjoittanut avoimen kirjeen jäsenmaiden neuvostolle, Euroopan komissiolle ja parlamentille, jossa ne kehottavat EU:ta lopettamaan Mercosur-maiden kanssa käytävät kauppaneuvottelut. Syyksi järjestöt kertovat Brasilian ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristön pilaantumisen.

"Brasilian presidentin Jair Bolsonaron nimittämisen jälkeen olemme todistaneet lisääntyneitä ihmisoikeusloukkauksia ja nähneet maailman ekologisesti arvokkaimpien alueiden kärsivän, kun Amazonin sademetsien hakkaaminen viljelymaiksi jatkuu", järjestöt kirjoittavat.

EU:n olisikin vaadittava, että Brasilian hallitus täyttää sitoumuksensa Pariisin ilmastosopimuksesta, kirjeessä painotetaan.

Neuvotteluissa EU tarjosi Mercosur-maille vuosittaisia tariffikiintiöitä naudanlihalle, etanolille ja sokerille. EU pystyisi sen sijaan kasvattamaan vientiään Etelä-Amerikkaan erityisesti auto-, meri- ja maitoteollisuuden tuotteille.

EU:n tuottaja- ja osuuskuntajärjestö Copa-Cogeca ja MTK muistuttavat, että jos Mercosur-maista peräisin olevat tuotteet pääsevät EU:n sisämarkkinoille, ne vaikuttavat negatiivisesti maataloustuotteiden markkinoihin ja erityisesti tuottajahintatasoon.

"Mahdollinen sopimus on osoitus siitä, että komissio ei pysty puolustamaan EU:n sisäistä maatalouspolitiikan linjaa kauppapolitiikassa", Copa-Cogecan puheenjohtaja Pekka Pesonen kommentoi MT:lle ennen sopimuksen syntymistä.

Presidentti Bolsanaron hallitus hyväksyi hiljattain käyttöön 150 uutta kasvinsuojeluainetta, jotka ovat EU:ssa kiellettyjä. Tämä on Pesosen mukaan ongelmallista.

"EU:n maatalouteen kohdistetaan erilaiset tuotannon standardit, mistä kärsivät niin viljelijät kuin kuluttajatkin. Mercosur-maat käyttävät tuotannossaan menetelmiä, joita meidän viljelijöiltämme ei sallita. Näitä ovat esimerkiksi kielletyt jalostus- ja kasvinsuojelumenetelmät. Sitten kuluttajat ostavat EU:n sisämarkkinoilla näitä tuotteita, vaikka kyseisiä tuotantomenetelmiä ei ole meillä Euroopassa hyväksytty."

Lue lisää