Mercosur-sopimuksesta suuri huoli tuottajilla – MTK:n Marttila tyytymättömänä: "Komissio valmistautuu jo itsekin sopimuksen aiheuttamiin markkinahäiriöihin" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Mercosur-sopimuksesta suuri huoli tuottajilla – MTK:n Marttila tyytymättömänä: "Komissio valmistautuu jo itsekin sopimuksen aiheuttamiin markkinahäiriöihin"

MTK:n puheenjohtaja epäilee myös, että eurooppalainen kuluttaja ei osaa odottaa mitä lautaselle jatkossa saattaa päätyä.
Kari Salonen
MTK:n Juha Marttila lupaa, että Mercosur-sopimuksen yksityiskohdat tongitaan huolellisesti läpi.

Mercosur-sopimuksen syntymisestä kertonutta komission tiedotustilaisuutta seuranneen MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan äänestä kuulee tyytymättömyyden.

"Siinä puhuttiin ensin, että on syntynyt kiva sopimus. Sopimus, johon me MTK:ssa ja muutenkin koko eurooppalaisessa maatalouden edunvalvontaperheessä suhtaudumme erittäin kielteisesti."

"On syntynyt sopimus, joka tarjoillee pahimmillaan Mercosur-maille lähes rajattomat mahdollisuudet kasvattaa tuontiaan Eurooppaan."

Marttila muistuttaa, että sopimuksen kaikki konkretia koskee maataloutta. Sopimuksen mukaan esimerkiksi naudanlihan tuontikiintiö kasvatetaan 99 miljoonaan kiloon.

"Sehän ei kiloissa ole paljoa se. Kysymys onkin siitä millaisia ruhon osia se koskee. Jos on fileitä, se on tosi paljon. Siitä seuraa markkinahäiriöitä."

Toinen herkkä tuote Marttilan mukaan on broileri.

"Broilerin suhteen puhutaan myös merkittävistä kiintiön nostoista."

Marttila nimeää kolmanneksi erittäin herkäksi tuotteeksi sokerin.

"Komissio korosti kovasti, että tämä olisi hyvä sopimus eurooppalaiselle maidontuotannolle. Se jää nähtäväksi. Historia on osoittanut, että Mercosur-maat pystyvät nostamaan nopesti tuotantoaan."

Kiinnostavana asiana Juha Marttila pitää sitä, että sopimuksessa on yritetty ottaa alkuperäsuojatut tuotteet vakavasti huomioon.

"Maatalouskomissaari Phil Hogan korosti, että sopimus olisi ensimmäinen voitto alkuperäsuojatuille tuotteille. Mercosur-maat sitoituvat käytännössä kitkemään tuotteiden kopiointia. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi Parmesan ja Feta."

Hogan ei selvästi ollut saanut ainakaan Marttilaa vakuuttumaan.

"Huoli maataloudesta kävi selvästi ilmi tiedotustilaisuudessa. Komissio on selvästi varautunut lisätukeen, jos sopimuksesta aiheutuu markkinahäiriöitä. Ja aiheutuuhan niitä. Ei niitä odoteta ja niihin valmistauduta näin selkeästi, jos niiden toteutumista ei pidetä realistisena."

Kuluttajan kannalta sopimuksen jälkiseuraamukset nähdään lautasella.

"Mercosur-maissa elintarvikkeiden jäljitettävyys ei ole samalla tasolla kuin täällä meillä. Siellä ei ruokaturvallisuutta pystytä vielä varmistamaan. Ja niitä tuotteita nyt päästetään Eu:n markkinolle."

Marttila peräänkuuluttaa rajoille kattavaa valvontaa.

"Enää kuluttaja ei voi luottaa ruokaturvallisuuteen niin kuin ennen. Eurooppalaiset kuluttajat ovat oppineet luottamaan tuotteiden turvallisuuteen ja laatuun. Kun meillä lihan historia pitää tuntea päivälleen, Brasiliassa se on 90 päivää. Lihan alkuperä voidaan siis haluttaessa pyyhkiä pois. Siitä harva ilahtuu lautasellaan."

MTK aikoo tonkia sopimuksen yksityiskohdat huolellisesti läpi.

"Katsotaan tarkemmin mitä epämiellyttäviä tai miellyttäviä yksityiskohtia sieltä paljastuu. Tämä ei ole tällä taputeltu."

Lue lisää

Viljelijäkin voi pysähtyä

PTT:n toimitusjohtaja vaihtuu, Iiro Jussila jättää tutkimuslaitoksen

Sato tarvitsee yhä tekijöitä

MTK tyrmää Ylen tiedot koulujen poissaololuvista: "Suositusta ei ole annettu"