Meppi Elsi Katainen EU–Mercosur-diilistä: "Täynnä kysymysmerkkejä oleva sopimus" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Meppi Elsi Katainen EU–Mercosur-diilistä: "Täynnä kysymysmerkkejä oleva sopimus"

Suomalaismeppi perää kotimaisuuskampanjaa ja rajavalvontaa, kun Mercosur-sopimus avaa maatalouden ja elintarvikkeiden kauppaa.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
"Kyseenalainen sopimus", ynnäsi skeptinen suomalaismeppi Elsi Katainen (kesk) ensi tuntojaan EU:n ja Mercosur-maiden välisestä kauppasopimuksesta.

Heinäkuussa kokoontuvalle uudelle Euroopan parlamentille EU:n ja Mercosur-maiden välinen kauppasopimus tulee kokonaan uutena asiana – siitäkin huolimatta, että unionin historian suurimmasta vapaakauppasopimuksesta neuvoteltiin 20 vuotta.

"Se on täynnä kysymysmerkkejä oleva sopimus", arvioi maatalousasioihin perehtynyt keskustan meppi Elsi Katainen MT:lle.

EU-komissio ja Mercosur-maiden kauppaneuvottelijat tiedottivat syntyneestä sopimuksesta perjantaina illalla. Mercosur-maihin ja sopimuksen piiriin kuuluvat Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay.

EU-parlamentissa ja sen valiokunnissa pitkään jatkuneita kauppaneuvotteluja on vuosien aikana seurattu, mutta neuvottelujen viimeisistä käänteistä ja yksityiskohdista EU-parlamentti on ollut ulkona. Heinäkuussa ensimmäisen kerran kokoontuva uusi parlamentti saa kauppasopimuksen eteensä myöhemmin uutena asiana.

Katainen myöntää olevansa lehtitietojen varassa. Hän arvioi yleisesti vapaakauppasopimuksen olevan Suomen kansantaloudelle ja vientivetoiselle maalle hyvä asia, mutta:

"Epävarmuustekijät konkretisoituvat maataloudessa ja maatalouskaupassa. Suomalaisen viljelijän ja kuluttajankin näkökulmasta sopimus herättää epäilyjä", Katainen tunnustaa epäilynsä. Sopimukseen suomalaismeppi ei ole päässyt tutustumaan.

EU-parlamentti valittiin keväällä ja se on vasta järjestäytymässä valiokuntineen. Katainen kuului viime kaudella kansainvälisen kaupan valiokuntaa jo toivoo pääsevänsä samaan valiokuntaan nyt varajäseneksi. Keskustan mepit kuuluvat EU-parlamentissa Euroopan liberaalien ja demokraattien liittoon, Aldeen.

Hän perää jonkinlaista kontrollia ja tehokasta rajavalvontaa Mercosur-kauppaan maatalouspuolella. Myös maatalouskomissaari Phil Hogan sanoi kauppasopimuksen julkistustilaisuudessa EU:n pitävän kiintiöillä huolen, ettei unionin alueelle virtaa maataloustuotteita siinä määrin, että ne uhkaisivat EU:n viljelijöiden elinkelpoisuutta.

Konepaja- auto ja meijeriteollisuudelle ja alkoholiviennillekin vapaakaupan lisääntyminen vahvistaa kaupankäynnin mahdollisuuksia. EU-komissio on arvioinut tavaravaihdossa vältyttävän jatkossa neljän miljardin euron tulleilta vuosittain.

Elsi Katainen pitää kuitenkin selvänä, että Mercosur-maissa "elintarviketurvallisuusstandardit, työntekijöiden oikeudet, ympäristökysymykset ja yritysten vastuullinen toiminta eivät ole EU:n kanssa samalla viivalla."

Suomalaismepillä on ennakkoluuloja kauppasopimusta kohtaan. Meppinä hänellä ei ole tiedossaan sopimuksesta ja sen sisällöstä tarkempaa tietoa.

Entä tuoko merkittävä kauppasopimus uusia vientimahdollisuuksia suomalaiselle elintarviketeollisuudelle?

"Tuo mahdollisuuksia, mutta määrällä emme pysty kilpailemaan. Ja jos Mercosur-mailla on saavutettavissa sama taso laadussa ja eettisyydessä... Siinä se meidän haasteemme on, miten saamme hyvän laatumme kilpailuvaltiksi."

"Olisi tehokkaan kotimaisuuskampanjan aika", meppi Elsi Katainen perää kuluttajatietoisuuden lisäämistä.

Lue lisää: Mercosur-sopimuksesta suuri huoli tuottajilla –MTK:n Marttila tyytymättömänä: "Komissio valmistautuu jo itsekin sopimuksen aiheuttamiin markkinahäiriöihin"

EU ja Mercosur pääsivät alustavaan sopuun kauppaneuvotteluissa – Kyseessä EU:n historian suurin kauppasopimus

Lue lisää

Ylen kysely: Annika Saarikko keskustavaikuttajien suosikki puheenjohtajaksi

Vihreät ja keskusta ottavat taas yhteen

Paavo Väyrynen tukee Katri Kulmunin uudelleenvalintaa keskustan puheenjohtajaksi – "Annika Saarikon näytöt eivät vakuuta"

Soini tulee jälkijunassa