Politiikka

Voisiko tänään ratketa tulevan komission puheenjohtaja ja suomalaisten kohtalo EU-nimityksissä? Jäsenmaiden johto jälleen koolla Brysselissä

Huippukokous alkaa sunnuntaina. Sen on määrä jatkaa nimitysruljanssia, jossa esillä on myös suomalaisnimiä.
Jarkko Sirkiä
Olli Rehnistä on kaavailtu Euroopan keskuspankin pääjohtajaa.

EU-jäsenmaiden johto kokoontuu tänään sunnuntaina vääntämään kättä EU-instituutioiden johtopesteistä. Viimeisessä EU-jäsenmaiden huippukokouksessa juhannuksena tulosta ei saatu aikaan.

Suomesta kokoukseen osallistuu pääministeri Antti Rinne (sd.).

Nimitysruletilla valitaan EU-komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuus, korkean edustajan tehtävä sekä Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajan paikka. Valinnoissa otetaan huomioon muun muassa EU-vaalien tulos ja maantieteellinen tasapaino.

Komission puheenjohtaja valitaan niin, että EU-jäsenmaat esittävät henkilöä, jonka nimityksen parlamentti hyväksyy äänten enemmistöllä.

Keskusta-oikestolaisen europarlamenttipuolueen EPP;n puheenjohtajaehdokkaan Manfred Weberin mielestä EU-parlamentin tulisi kunnioittaa kärkiehdokasmenettelyä. Siinä suurimman EU-puolueen ehdokkaasta tulee komission puheenjohtaja.

Weberiä ei kuinkaan ole pidetty tarpeeksi karismaattisena komission johtajaksi. Weberin mahdollisuudet ovatkin kansainvälisen median mukaan olemattomat.

Koska Weberin EU-puolue koki eurovaaleissa kirkkaan tappion, myös sosiaalidemokraattien kärkiehdokkaasta Frans Timmermansista on maalailtu tulevaa EU-komission johtajaa. Keskustaliberaalista Renew Europe -parlamenttiryhmästä komission johtajuutta hakee Margareta Vestager.

Kärkiehdokasmenettely ei ole kuitenkaan kiveen hakattu, ja komission puheenjohtajaksi voidaan nimetä henkilö myös kärkiehdokkaiden ulkopuolelta. Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kyseenalaistanut kärkiehdokasjärjestelmän. Suuret jäsenmaat pystyvätkin vaikuttamaan nimitysvyyhtiin.

Jos Saksa saa Weberin komission puheenjohtajaksi, Ranskalle voi olla odotettavissa jokin muu huippuvirka. Jos taas kärkiehdokkaiden ulkopuolinen "musta hevonen", ranskalainen brexit-neuvottelija Michel Barnier nostettaisiin komission johtoon, Euroopan keskuspankin EKP:n johtopesti voisi päätyä Saksalle.

Euroopan parlamentissa enemmistö kuitenkin kannattaa kärkiehdokkuutta. Euroopan parlamentissa kärkiehdokasmenettelyä tukevat Euroopan kansanpuolue EPP, sosiaalidemokraatit S&D, vihreät ja vasemmisto Gue/Ngl. Niiden mielestä jäsenmaiden ei pitäisi ehdottaa johtoon henkilöä, joka ei ole kärkiehdokas.

Pääministeri Rinne mainitsi keskiviikkona eduskuntakeskustelussa, että hän aikoo pitää suomalaisten ehdokkaiden, Olli Rehnin ja Erkki Liikasen, nimiä esillä Euroopan keskuspankin pääjohtajan valinnassa. Rinne uskoo, että suomalaisilla on edellytyksiä pärjätä nimityksissä.

Lue lisää

IS: Demarit kierrättävät ministereitään – Antti Rinne nousemassa työministeriksi

Poliitikolla oikeus saada arvostusta

EU:n elvytyspaketti repii kokoomusta

Hallitus säilytti toimintakykynsä