Politiikka

Ennätyshikinen huippukokous jatkuu – uusi esitys: suomalaisten haaveet EKP:n johtoon kariutumassa

Saksan ja Ranskan sorvaamassa esityksessä Euroopan komissio saisi ensimmäistä kertaa historiassa naisjohtajan.
Maria Pohjala
Huippukokous on kestänyt yli 20 tuntia.

Viimeisempien EU-huippukokouksesta kantautuvien kompromissihuhujen mukaan komission johtoon sovitellaan saksalaista puolustusministeriä Ursula von der Leyeniä. Tämä tarkoittaisi, että komission johtoon tulisi ensimmäistä kertaa nainen.

Neuvoston johtoon voisi olla tulossa menossa Belgian pääministeri, liberaalipuolueen Charles Michel ja parlamentin puhemiehen paikkaa on kaavailtu EPP:n kärkiehdokkaalle, saksalaiselle Manfred Weberille. Espanjan ulkoministeriä Josep Borrellia kaavaillaan korkeaksi ulkopoliittiseksi edustajaksi. Hän on sosiaalidemokraatti.

Suomalaisten Olli Rehnin ja Erkki Liikasen kannalta Euroopan keskuspankin EKP:n nimityshuhut eivät näytä valoisilta, sillä samassa paketissa Ranskalle kaavaillaan paikkaa EKP:stä IMF:n Christine Lagarden johdolla. Von der Leyer ja Legarden ovat molemmat EPP:stä.

Saksan ja Ranskan sorvaamasta sovusta on kertonut muun muassa Reuters.

EU:n huippukokous venyi sunnuntai-iltapäivästä yön läpi maanantai-päivään. Sen jälkeen neuvottelut keskeytettiin, ja niitä jatkettiin taas tiistaina.

Twitterissä huippukokousta ehdittiin nimittämään jo historian pisimmäksi. "Monesta EU luopuu, mutta ei pitkien puukkojen nimityspeijaisista, jotka on pakko suorittaa yöllä, koska draama", eräs suomalainen osuvasti kuvasti Twitterissä.

Vääntöä on käyty siitä, kenestä tulee seuraava komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, EU:n korkea edustaja ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja. Asiasta ei ole tehty vielä päätöstä, vaikka neuvotteluja on käyty yli 20 tuntia.

Komission puheenjohtajaksi oli jo lähes varmasti nousemassa demarikomissaari Frans Timmermans. Timmermansin valinta oli ilmeisesti pitkään "peruskivi", joka pystyi pitkissä neuvotteluissa ennallaan, EU lähteet kertoivat. Nimet muihin johtopaikkoihin vaihtuivat sen sijaan tiuhaa tahtia, jotta kaikki kriteerit saatiin sopimaan: maantieteellinen edustavuus, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä EU-parlamenttivaalien tulos.

Jos S&D-ryhmän kärkiehdokas Timmermans olisi noussut komission johtoon, muut EU-instituutioiden huippupaikat olisi jaettu Euroopan parlamentin suurimman ja kolmanneksi suurimman poliittisen ryhmän, EPP:n ja liberaalien kesken.

Toisin kuitenkin kävi. Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan neuvottelut ottivat "valta-asetelmien takia" uuden suunnan, jossa Timmermans ei enää ollutkaan vahvoilla komission johtoon. Timmermansia koskeva kompromissipaketti ajautui karille, mikä johtikin siihen, että muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuli kokoussalista tuohtuneena pois.

"Emme voi jäädä pienten jäsenmaiden panttivangeiksi", Macron sanoi lehdistölle.

Kokeneelle Rinteellekin neuvottelujen luonne tuli yllätyksenä.

"Olen sentään ollut 20 vuotta erilaisissa neuvottelupöydissä ja lähemmäs tuhat kappaletta sopimuksia tehnyt. Minua ihmetyttää tilanne, jossa lähes kättä on jo lyöty päälle ja sitten se purkautuukin jonkun sopimuksen osapuolen toimesta", koko yön neuvotteluissa istunut pääministeri Rinne kuvaili.

EU-parlamenttivaaleissa paikkakatoa kärsinyt EPP-ryhmä ja jotkut Itä-Euroopan maat löivät jarrun pohjaan.

EPP:lle lohdutuspalkinto eli mahdollinen neuvoston puheenjohtajuus ja parlamentin puhemiehen paikka eivät sopineet. "Ensisijainen tavoite EPP-ryhmälle on yhä komission puheenjohtajuus. EPP-ryhmä puolusti sekä itseään että parlamenttia kun ei taipunut jäsenmaiden kumileimasimeksi", ryhmästä kerrotaan.

Lisäksi Timmermans-pakettia vastustivat muun muassa Puola ja Unkari, sillä Timmermans on arvostellut maiden heikkoa oikeusvaltiokehitystä komissaarina.

Jäsenmaiden johto tapaa toisiaan jo kolmatta kertaa päättääkseen nimityksistä. Macron muistutti, että päätöksiä on saatava "uskottavuuden säilyttämiseksi".

Lue lisää

Euroopan komission puheenjohtaja: "Tärkein tehtävämme on nopeuttaa rokottamista maailmanlaajuisesti"

Ursula von der Leyen: EU-komissio on lahjoittamassa 200 miljoonaa koronarokotetta lisää koronarokotteita köyhemmille maille

Kaikki keinot pöydälle – EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan täysremontti käynnistyy alkavalla viikolla

Von der Leyen: EU:n aikuisista 70 prosentilla koronarokotus kuun loppuun mennessä