POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Politiikka

Jäsenmaiden johto sai aikaan sovun: EU-komission johtoon saksalainen ministeri Ursula von der Leyen

Pitkät neuvottelut jäsenmaiden kesken on saatu päätökseen. EU-parlamentin tulee hyväksyä vielä komission puheenjohtajaehdokas.
Wikipedia Commons
Jäsenmaat esittävät ensimmäistä kertaa naista komission johtoon. Kuvassa Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen.

Jäsenmaiden johto esittää Euroopan komission puheenjohtajaksi saksalaista puolustusministeriä Ursula von der Leyeniä. Tämä tarkoittaa, että komission kärkipaikalle on nousemassa historiallisesti ensimmäistä kertaa nainen. Uusi komissio aloittaa viisivuotiskautensa loppuvuodesta.

Von der Leyen on tunnettu hyvistä kansainvälisistä suhteistaan muun muassa Natoon.

Nainen nousee myös toiselle merkittävälle paikalle EU:ssa, kun jäsenmaiden johto nimitti Euroopan keskuspankin johtoon Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan, ranskalaisen Christine Lagarden. Von der Leyen ja Legarde ovat molemmat parlamentin suurimman poliittisen ryhmän, EPP:n perheestä.

Legarden valinta tarkoittaa sitä, että Olli Rehnin tai Erkki Liikasen haaveet EKP:n johdosta eivät toteutuneet.

Neuvoston johtoon nostettiin Belgian pääministeri, liberaalipuolueen Charles Michel. Espanjan ulkoministeristä Josep Borrellista on tulossa korkea edustaja. Hän on sosiaalidemokraatti.

Kärkiehdokasmenettely, jossa suurimman EU-parlamentin poliittisen ryhmän kärkiehdokkaasta olisi tullut komission puheenjohtaja, jäi jäsenmaiden johdon pitkissä neuvotteluissa syrjään. Kärkiehdokkaat voidaan kuitenkin edelleen nostaa komission varapuheenjohtajiksi.

Kärkiehdokkaita ovat sosiaalidemokraattien Frans Timmermans, keskustaliberaalien Margrethe Vestager sekä keskusta-oikeiston EPP:n Manfred Weber.

Parlamentin puhemiehen paikkaa neuvoston huippukokous ei vielä päättänyt. Parlamentti keskustelee aiheesta huomenna keskiviikkona.

Suomen pääministeri Antti Rinne (sd) kertoo olevansa kokonaisuuteen tyytyväinen, vaikka "kaikki Suomen tavoitteet eivät toteutuneetkaan". Pääministerin mukaan kaikki maat äänestivät kompromissin puolesta – Saksaa lukuun ottamatta.

"Komissio tulee hyviin käsiin. Olen erittäin tyytyväinen, että miesten ja naisten tasapaino löytyi. On nuorille tytöille ja naisille hyvä esimerkki, että Euroopassa voi edetä korkeisiin tehtäviin, kuten komission puheenjohtajaksi ja keskuspankkiiriksi riippumatta sukupuolesta", Rinne kommentoi kolme päivää kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

Rinteen mukaan tänään tehdyt kompromissit johtivat siihen, että suomalaiset eivät pärjänneet EKP:n valinnoissa.

"Käytiin keskustelua EKP:n pääjohtajan osalta siitä, että meillä kaksi ehdokasta tarjolla. Se ei tähän kokonaiskuvioon uponnut, ja jouduin toteamaan, että näillä mennään."

Nimityksissä jäsenmaiden tulee ottaa huomioon poliittinen tasapaino, sukupuolten tasa-arvo sekä maantieteelliset seikat.

Nyt tehdyissä valinnoissa näkyy vahvasti EU-parlamenttivaalien tulos: EPP sai kaksi kärkipaikkaa ja toisiksi suurin ryhmä S&D korkean edustajan paikan. Liberaaleille lohkesi neuvoston puheenjohtajuus.

Maantieteellinen tasapaino jäi sen sijaan löyhäksi. Kaikki valitut ovat Länsi-Euroopan jäsenmaista. Lopullinen nimityspaketti tehtailtiin Saksan ja Ranskan välillä. Tämä tarkoittaa, että unionin vahvat jäsenmaat ovat palanneet EU:n huippupaikoille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uuden EU-komission aloituspäivämäärä siirtyy vähintään kuukaudella – Myös Britannian tulee mahdollisesti nimetä komissaari

Urpilaisen salkku keveni

Maatalouskomissaariksi nousemassa puolalainen eläinten hyvinvointiasioiden puolesta taistellut Janusz Wojciechowski – lopulliset salkkujaot selviävät huomenna