POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Politiikka

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö ennustaa: Vihreät nousee suurimmaksi puolueeksi ja Pekka Haavistosta tulee seuraava presidentti

Tutkimuspäällikkö huomauttaa, että Pekka Haavisto on monessa mielipidetutkimuksessa nimetty Suomen suosituimmaksi poliitikoksi.
Sanne Katainen
Tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen ennustaa, että Pekka Haavistosta tulee seuraava presidentti.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen ennustaa poliittisen kentän tulevaisuudennäkymät Maaseudun Tulevaisuuden yliö-kirjoituksessaan. Rahkosen mukaan vihreät nousee suurimmaksi puolueeksi lähivuosina ja Pekka Haavistosta tulee seuraava presidentti.

Ainoa este Rahkosen mukaan Pekka Haaviston nousemiseksi presidentiksi on, jos viisi vuotta on liian lyhyt aika vihreän arvomurroksen läpilyömiseen.

Vihreiden tärkeimmäksi haastajaksi nousee Rahkosen mukaan perussuomalaiset.

"Vielä seuraavissa vaaleissa eli 2023 perussuomalaiset ja kokoomus todennäköisesti jyräävät, ja Suomi saa sinimustan oikeistohallituksen. Mutta sitten vihreiden kannatuksen lisääntyminen alkaa näkyä politiikassa toden teolla", Rahkonen toteaa.

Neljän viime vuoden aikana puolueiden kannattajien profiileissa on tapahtunut trendinomainen muutos: vihreät on noussut kokoomuksen ohi nuorten suosituimmaksi puolueeksi.

Rahkosen mukaan vihreät hyötyvät eniten uusista äänestysikään tulevista kansalaisista. Joka vuosi 60 000 nuorta tulee äänestysikään.

Taloustutkimus teki pitkittäistutkimuksen puhelinhaastatteluidensa aineistoista vuosilta 2015 ja 2019. Molemmat aineistot on kerätty samana ajanjaksona, maalis–toukokuussa, ja niissä on yhteensä yli 10 000 vastaajaa.

Vuonna 2015 alle 25-­vuotiaista kokoomusta kannatti 22,1, vihreitä 20,1, keskustaa 18 ja perussuomalaisia 17,7 prosenttia.

Vuonna 2019 vastaavana aikana vihreitä kannatti peräti 34,6 prosenttia, kun kokoomuksen kannatus tippui 15,7 prosenttiin. Kakkoseksi nousi perussuomalaiset 19,2 prosentillaan. Nuorimmassa ikäryhmässä keskusta romahti 9,4 prosenttiin.

Rahkosen mukaan vihreät saattavat saavuttaa suurimman puolueen paikan vuonna 2023 tai viimeistään sitä seuraavissa vaaleissa.

Tutkimuspäällikön mukaan kuitenkin vihreitten suosi saattaisi laskea, mikäli Suomeen iskisi paha talouden taantuma tai muu kriisi, joka saisi nuoret huolestumaan taloudellisesta tulevaisuudestaan. Lisääntyvä taloudellinen pessimismi johtaisi todennäköisesti perussuomalaisten kannatuksen nousuun.

"Uskallan julkisesti ennustaa, että viiden vuoden päästä Suomen tasavallan presidenttinä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä Pekka Haavisto", Rahkonen ennustaa.

Tutkimuspäällikkö korostaa, että presidenttiehdokkaita ei ole vielä nimetty ja vielä ei voida sanoa, asettuuko Haavisto ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa. Hän huomauttaa, että vihreän trendin vahvistuminen ei ainakaan heikennä Haaviston mahdollisuuksia nousta presidentiksi.

"Jo vuosia ennen kuin Sauli Niinistöstä tuli presidentti, hänen suosionsa pystyttiin ennakoimaan erilaisilla kyselyillä", Rahkonen muistelee.

Tutkimuspäällikkö nostaa kirjoituksessaan esille myös sen, että Pekka Haavisto on monessa mielipidetutkimuksessa nimetty Suomen suosituimmaksi poliitikoksi.

Jotkut ovat epäilleet, että Haaviston perhesuhteet saattaisivat haitata hänen toimintaansa presidenttinä.

Rahkonen huomauttaa, että kyselyiden mukaan tämä ei kuitenkaan olisi ongelma varsinkaan nuoremmille äänestäjille.

"Ja ainahan voi tilanteen vaatiessa edustaa maata ilman puolisoa; yksinhän Vladimir Putinkin saapuu huippukokouksiin", Rahkonen toteaa.

Lue Rahkosen yliö-kirjoitus: Vihreät noussee lähivuosina suurimmaksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kalmari vastaa Pitkolle ja Keräselle

Hallituspuolueilta kysytään nyt hermoja

Ulkoministeri Haavisto vierailee Ukrainassa, käy myös itäosan taistelualueella