Politiikka

Kansaneläkettä saavien viljelijäeläkeläisten tulot voivat nousta – Melan toimintaan hallituksen eläke-esitys ei vaikuta

Kaikki eivät saa täyttä korotusta, vaan eläkkeen määrä vaikuttaa siihen. Tuhannen euron eläkkeellä korotus voi olla noin 19 euroa.
Terhi Torikka
70–80-vuotiaissa maatalouseläkettä saavissa on paljon niitä, jotka saavat lisäksi työeläkettä. Heidän eläkkeensä voi nousta.

Ne eläkkeellä olevat maanviljelijät, jotka saavat Kelan maksamaa kansaneläkettä, voivat hyötyä hallituksen päätöksestä nostaa alimpia eläkkeitä.

"Valtaosalla viljelijöistä on kansaneläkettä maksussa. Osa heistä saa korotuksen. Varsinkin 70–80-vuotiaissa heitä on hyvin paljon", Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan eläkeyksikön päällikkö Risto Syvälä sanoo.

Hallitus esitti tänään, että enintään tuhannen euron eläkkeitä korotetaan. Vanhemman polven eläkeläisillä työeläke myelin kautta on voinut jäädä niin pieneksi, että sen päälle maksetaan kansaneläkettä. Uusissa eläkkeissä myel on suurimmalla osalla niin suuri, että kansaneläkettä ei makseta.

Mela ei ole laskenut korotusta saavien määrää, sillä kansaneläkkeet tulevat Kelan kautta.

"Meidän myel-vakuutettujen etuuksiin tai maksuihin tällä ratkaisulla ei ole vaikutusta."

Kun korotus ei tule työeläkejärjestelmän kautta, ei tule myöskään paineita korottaa eläkemaksuja. Hallituksen on etsittävä korotuksen rahoitus muualta. Hallitusohjelmassa siihen on luvattu 183 miljoonaa euroa. Asiasta väännetään syksyllä ensi vuoden budjetin valmistelussa.

Kaikki eivät saa kansaneläkkeen 31:tä tai takuueläkkeen 50:tä euroa, sillä nykyisin saatava eläke vaikuttaa korotukseen. Jos kokonaiseläke on noin 1 000 euroa kuukaudessa, nettokorotus olisi noin 19 euroa.

"Todennäköisesti lisä on samassa suhteessa kuin kansaneläkkeessä. Jos kansaneläke on puolet täydestä, arvelen, että saa puolet korotuksesta", Syvälä arvioi.

Lue myös:

Hallitus korottaisi kansaneläkettä 31 eurolla, takuueläkkeisiin noin 50 euron lisä

Lisää eläkettä suunnitellaan yli 600 000 ihmiselle – korotus kohdistuisi yli tuhannen euron eläkkeisiin

Lue lisää

Kaiken ikäiset kompuroivat joskus – kaatuminen on yleisin tapaturma maatilalla

Etsinnässä turvallisin maatila – voittajalle luvassa 5 000 euroa

Melan verkkopalvelut kaatuivat maanantaina – vika saatu korjattua

Mela tarjoaa helpotuksia vakuutusmaksuihin – haettavissa muun muassa lisämaksuaikaa