Rinne tapasi Merkelin – kertoo pitävänsä edelleen kiinni Urpilaisen nimittämisestä komissaariehdokkaaksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Rinne tapasi Merkelin – kertoo pitävänsä edelleen kiinni Urpilaisen nimittämisestä komissaariehdokkaaksi

Myös Merkelin tärinä herätti huomiota, mutta liittokansleri kertoo olevansa kunnossa.
Tobias Schwarz
Suomen pääministeri Antti Rinne (sd.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat tavanneet tänään Berliinissä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) pitää kiinni siitä, että Jutta Urpilainen (sd.) on Suomen ehdokas komissaariksi kahden ehdokkaan vaatimuksista huolimatta.

Suomi, jolla ei ole koskaan aiemmin ollut naiskomissaaria, saattaa joutua tilanteeseen, jossa sen on ehdotettava myös mieskomissaaria.

Komission johtoon todennäköisesti nouseva Ursula von der Leyen kertoi EU-parlamentissa keskiviikkona, että hän odottaa jokaisen maan lähettävän yhden mies- ja naisehdokkaan, jotta komissioon saadaan varmasti yhtä paljon miehiä ja naisia.

"Meillä on päätetty komissaariehdokas ja sillä siisti", pääministeri Rinne vastasi Suomen Berliinin suurlähetystössä.

Ehdotus ei ollut vielä kantautunut hänelle saakka, eikä mahdollisuutta myös miesehdokkaan lähettämiseen ollut ehditty miettiä.

Rinne tapasi keskiviikkona Berliinissä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, ja johtopaikat olivat esillä. Merkel painotti tiedotustilaisuudessa, että saksalainen von der Leyen tulisi olemaan komission johdossa kaikkien eurooppalaisten, ei vain Saksan, asialla.

Euroopan parlamentti äänestää nimityksestä näillä näkymin ensi viikolla. Von der Leyen tarvitsee ainakin kolmen suurimman ryhmän eli Euroopan kansanpuolueen, sosiaalidemokraattien ja liberaalien tuen. Jos tuki rakoilee, voi nimitys olla vaakalaudalla.

Rinne kertoi jutelleensa von der Leyenin kanssa viikonloppuna puhelimessa, mutta komissaarisalkkuihin asti ei vielä päästy.

Yksi salkuista, joita Urpilaiselle tavoitellaan, on Rinteen mukaan budjettikomissaarin salkku. Myös vastuu Afrikka-suhteista voisi sopia hänen mukaansa Urpilaiselle, joka on toiminut muun muassa ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana.

Suomen toiveissa on, että Afrikka nousisi vahvemmin esiin komissaarien työtehtävissä, koska maanosan tulevaisuus vaikuttaa suuresti myös Eurooppaan.

Rinteen ja Merkelin tapaaminen ajoittui Suomen puheenjohtajakauden alkumetreille.

Saksalaisilta kuultiin Rinteen mukaan hyviä vinkkejä siitä, miten neuvottelut lähivuosien budjettikehyksistä kannattaisi viedä eteenpäin.

"Henki ei ollut sellainen, että joku antaisi ylhäältä ohjeita ja opettaisi."

"Hirveän tasavertainen keskustelu, vaikka minä olen uusi ja tapasin Merkelin ensimmäistä kertaa kahden kesken", Rinne kertasi.

Hänen mukaansa Saksassa toivotaan, että ratkaisu budjettilinjoista syntyisi jo Suomen kaudella, vaikka maan oma vahtivuoro on edessä vuoden päästä syksyllä.

Rahan käytön linkittyminen ilmastoon, maahanmuuttoon ja oikeusvaltioperiaatteiden kunnioittamiseen tekee neuvotteluista tällä kertaa erityisen vaikeat. Myös Ranskan paikallisvaalit ensi vuoden alussa voivat Rinteen mukaan mutkistaa neuvotteluita.

Saksa tavoittelee Merkelin mukaan eurooppalaista ehdokasta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon, mikä on ollut tavoitteena EU:ssa laajemminkin.

Rinne kertoi STT:lle maininneensa, että Suomesta löytyy hyviä ehdokkaita paitsi IMF:n myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin johtoon.

Itä ja pohjola joutuivat pettymään viime viikolla, kun keskeisiä johtopaikkoja ei osunut niiden kohdalle. Merkelin mukaan nimityspäätöstä ei tehdä vain maantieteellisen tasapainon perusteella.

"Euroopan yksimielisyys on ratkaisevaa", Merkel vastasi tiedotustilaisuudessa.

Liittokanslerin viraston pihalla huomio kiinnittyi Merkelin tärinään, joka tallentui kameroille jo kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä. Iltapäivällä pidettyyn tiedotustilaisuuteen Merkel osallistui kuitenkin normaalisti.

"Voin erittäin hyvin, eikä syytä huoleen ole", Merkel sanoi tapahtuneen jälkeen STT:n kysyessä liittokanslerin vointia.

Useat kansainväliset ja saksalaiset mediat uutisoivat vapinasta, koska tämä on jo kolmas vastaavanlainen tilanne muutaman viikon sisään. Kaksi viikkoa sitten kuvia levisi seremoniasta, jossa nimitettiin uusi oikeusministeri ja edeltävällä viikolla tapaamisesta Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Tuolloin syyksi kerrottiin nestevajaus.

Rinne kertoi myöhemmin STT:lle, että Merkel oli maininnut asiasta myös hänelle.

"Keskusteluissa ei ollut havaittavissa minkäänlaista ongelmaa ajattelussa tai muutenkaan olossa", Rinne sanoi.

Lue lisää

EU-komissio kahmii valtaa jäsenmailta

EU:n elvytyspaketti nostattaa myrskyn

Merkel syyttää Venäjää tietomurroista – "Tietomurroista konkreettisia todisteita"

SDP:n Rinne: Koronan myötä aluekehitys Suomessa saattaa kääntyä tasapainoisemmaksi – "Maakuntiin tarvitaan lisää koulutuspaikkoja"