Politiikka

Kokoomuksen piirijohtajat eivät lämpene puheenjohtajakisalle: "Orpon asemasta spekuloinnin aloitti media, ei jäsenistö"

Yksikään MT:n tavoittamista piirijohtajista ei toivonut puheenjohtajan vaihdosta vuoden 2020 puoluekokouksessa.
Jaana Kankaanpää+Lari Lievonen+Jaana Kankaanpää+Jarkko Sirkiä+Sami Karppinen+Sanne Katainen
Petteri Orpon (vas.) jatkajaksi on arveltu etenkin Antti Häkkästä (kesk. ylhäällä) ja Elina Lepomäkeä. Ylen kyselyssä hajanaista kannatusta saivat myös Paula Risikko (oik. ylhäällä), Kai Mykkänen ja Jan Vapaavuori.

Kokoomuksen piirijohtajat vakuuttavat Maaseudun Tulevaisuudelle, että Petteri Orpoon ollaan tyytyväisiä, eikä puolueen puheenjohtajan vaihtamiselle ole tarvetta.

"Petteri on onnistunut hyvin, varsinkin jos katsotaan pidempää aikaväliä", kommentoi Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana toimiva Jesse Luhtala.

"Vaaleissa toki piikkipaikkaa toivottiin ja se näytti ihan mahdolliseltakin, mutta kampanjakoneisto tökki nyt tämän verran."

Kritiikkiä puheenjohtajalle ei tule muistakaan piireistä.

"Epäluottamusta ei ole", vakuuttaa Satu Hatanpää Satakunnan Kokoomuksesta.

Orpon asemaa on spekuloitu kesäkuun puolivälistä alkaen, jolloin Yle julkisti kokoomusvaikuttajille suuntaamansa kyselyn tulokset. Kyselyssä noin 40 prosenttia vastanneista toivoi Orpolle haastajaa.

Hämeen Kokoomuksen Juha Rostedtin mukaan koko keskustelu on uutisankka: "Orpon asemasta spekuloinnin aloitti media, ei jäsenistö", hän kertoo.

Rostedt vakuuttaa, ettei yhden lisäpaikan eduskuntaan saaneen puolueen oppositioon ajautumisesta syytetä puheenjohtajaa.

"Sovimme ja määrittelimme yhdessä puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kanssa Kokoomukselle tärkeistä asioista ja asioista, joissa emme voi joustaa. Petteri toimi siis neuvotteluissa juuri sovitun mukaan."

Maaseudun Tulevaisuus kysyi piirijohtajilta heidän tyytyväisyyttään Petteri Orpoon puolueen puheenjohtajana. Yhteensä kolmestatoista piirin puheenjohtajasta tavoitettiin kahdeksan. Vastaajista jokainen vakuutti tyytyväisyyttään Orpoon.

Lisäksi kysyttiin, pitäisikö Orpo haastaa seuraavassa puoluekokouksessa, ja kuka olisi piirijohtajan oma suosikki mahdollisessa puheenjohtajakisassa.

Vastaajat jakautuvat puoliksi arvioissaan siitä, tulisiko istuvaa puheenjohtajaa haastaa tulevassa puoluekokouksessa. Osa näkee mahdollisen kilpailun ja erilaisten linjojen kannatuksen mittaamisen tervetulleeksi. Osa taas ei pidä puheenjohtajanvaalia tarpeellisena tai järkevänä.

Yksikään piirijohtaja ei nimennyt suosikikseen mahdollisessa äänestyksessä ketään muuta kuin Petteri Orpon.

Kokoomuksen seuraava puoluekokous järjestetään Porissa kesäkuussa 2020. Orpo on ilmoittanut jo aiemmin hakevansa siellä jatkokautta puolueen johdossa.

Mahdollisiksi haastajiksi on arvioitu erityisesti entistä oikeusministeriä Antti Häkkästä, sekä Elina Lepomäkeä. Molemmat saivat kevään vaaleissa lähes tuplasti Orpon ääniä vastaavan kannatuksen.

Aiemmin mahdollisista suunnitelmista tiedustellessa sekä Häkkänen että Lepomäki vaikuttivat lähinnä leipiintyneiltä kommentoimaan vasta vuoden päästä ajankohtaisia asioita. (MT 19.6.)

Häkkänen kommentoi tuolloin, ettei hänellä ollut spekulaatioista huolimatta vireillä mitään puheenjohtajuuskilpailuun liittyvää. Lepomäki puolestaan totesi, ettei asia ole ajankohtainen eikä hän ole miettinyt sitä lainkaan.

Lue lisää:

Kokoomuksen Orpolle ei toistaiseksi ole tiedossa haastajia

Ylen kysely: Vajaa puolet kokoomusvaikuttajista haluaa Orpolle haastajan puheenjohtajakilpaan – suosituin vastaehdokas olisi Antti Häkkänen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Orpo: Hallitus syö Sipilän hallituksen vaivalla säästöön keräämät siemenperunat

Lisää työpaikkoja Suomeen

Kokoomuksen Petteri Orpo Ylellä: Hallituksen suunnitelma hoitajamitoituksesta on tyhjä kirjaus