Politiikka

Komission puheenjohtajapeli ei sittenkään selvä – Rinne ei sulje pois uutta pääministereiden kokousta: "Valinnan olisi voinut hoitaa paremmin, mutta ei hoidettu"

Komission puheenjohtajaehdokas von der Leyeniltä puuttuu vielä kymmeniä ääniä Euroopan parlamentin enemmistöstä.
Maija Partanen
Pääministeri Antti Rinne kannatti hollantilaista Frans Timmermansia komission puheenjohtajaksi.

Euroopan komission puheenjohtajaksi ehdolla olevalla Ursula von der Leyenillä on tiistaihin asti aikaa vakuuttaa Euroopan parlamentti kyvyistään johtaa unionia.

Toistaiseksi hänellä ei ole mennyt kovin hyvin.

Vihreiden EU-parlamentin ryhmän mepit twiittasivat keskiviikkona tyytymättömyyttä jo von der Leyenin puhuessa ryhmälle, Politico-lehti kirjoittaa. Lopulta vihreä ryhmä kieltäytyi tukemasta häntä komission johtoon.

Von der Leyen ei onnistunut vakuuttamaan myöskään sosiaalidemokraattien EU-parlamenttiryhmää ja vasemmistoryhmä veti tukensa pois.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi perjantaina Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että von der Leyeniltä puuttui vielä viitisenkymmentä ääntä parlamentin enemmistöön.

Parlamentti äänestää komission puheenjohtajasta tiistaina. Von der Leyen jatkaa tuen etsimistä äänestykseen saakka. Hän on EU:ssa suurimman EPP-puolueen jäsen. Häntä tukee myös keskustaliberaali Renew Europe-ryhmä.

Rinne ei perjantaina sulkenut pois vielä yhtä EU-maiden päämiesten kokousta huippuvirkojen täyttämiseksi. Pääministerit ja presidentit istuivat jo maratonkokoukset yötä myöten heinäkuun alussa, sillä kaikille jäsenmaille kelpaavaa johtokvartettia oli vaikea löytää.

Lopulta von der Leyenin lisäksi jäsenmaiden neuvoston johtoon esitettiin Belgian pääministeri Charles Micheliä, EKP:n pääjohtajaksi ranskalaista Christine Lagardea sekä korkeaksi ulkopoliittiseksi edustajaksi Espanjan Josep Borrellia.

Rinteen mielestä puheenjohtajan valintaprosessissa oli paljon EU:n eri toimielinten kamppailua vallasta.

"Sen olisi voinut hoitaa huomattavasti paremmin ja läpinäkyvämmin. Mutta ei hoidettu", Rinne tuumaa.

Rinne kannatti komission johtoon hollantilaista sosiaalidemokraattien kärkiehdokas Frans Timmermansia. Eduskunnassa Rinteen kantaa ei kyseenalaistettu.

"Eduskunnan mandaatti oli, että pääministerillä on oikeus Suomen etujen mukaisesti ratkoa kysymyksiä ilman, että nimiä tarvitsee viestittää suuressa valiokunnassa. Kerroin siellä, että mielestäni Suomen kannalta Timmermans on hyvä ehdokas", Rinne kertoo.

Von der Leyen on Saksan puolustusministeri.

Lue myös:

Ennätyshikinen huippukokous jatkuu – uusi esitys: suomalaisten haaveet EKP:n johtoon kariutumassa

Jäsenmaiden johto sai aikaan sovun: EU-komission johtoon saksalainen ministeri Ursula von der Leyen

Parlamentti äänestää komission puheenjohtajasta suunnitellusti ensi tiistaina

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsäteollisuus: Hallitus ei kanna vastuuta hyvinvoinnin turvaamisesta

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla

Antti Rinne ajaa aluepolitiikkaa MT:n kolumnissa — "Tämä hallitus ei jaa Suomea menestyjiin ja häviäjiin, koska se olisi paitsi tyhmää politiikkaa, myös sula mahdottomuus"