Politiikka

Jarmo Mäkelä: Mikään muu puolue ei ole noussut ikinä yhtä rakettimaisesti kuin perussuomalaiset Oulun raiskausuutisten jälkeen

Mäkelä analysoi perussuomalaisten nousua MT:n mielipidesivulla julkaistussa kirjoituksessa.
Pekka Fali
Yleisöä tuli perussuomalaisten vaalikampanjatapahtumaan Oulussa maaliskuussa lumipyrystä huolimatta.

Ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelän mukaan perussuomalaisten hyvä vaalitulos ei selity pelkästään vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeisellä maahanmuuttokriittisten nousulla.

"Puolueen Jyväskylän puoluekokoukseen eli kesään 2017 mennessä kriisi oli jo saatu hallintaan. Vaikka Venäjän media teki parhaansa pitääkseen kriisitunnelmaa yllä, Suomessa aihe oli hiipumassa poliittisen keskustelun marginaaliin. Kun puolue hajosi, myös sen kannatus romahti", Mäkelä ruotii MT:n mielipidesivulla julkaistussa yliökirjoituksessa.

Mäkelän mukaan puolueelta oli onnistunut strateginen veto asettua "ilmastonmuutosvouhotusta" vastaan samalla, kun kaikki muut puolueet kannattivat kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Siitä huolimatta joulukuussa 2018 perussuomalaisten kannatus oli vain 8–9 prosenttia.

Mäkelä arvioi, että perussuomalaisten vaalitulokseen auttoivat Oulun raiskaustapaukset. Muut puolueet vaativat perussuomalaisten tavoin entistä kovempia rangaistuksia ja maahanmuuttajien tiukempaa valvontaa.

"Hysteriaa hiponeen keskustelun lopputulona merkittävä osa kansalaisista vakuuttui, että perussuomalaiset olivat maahanmuuton vastaisessa kritiikissään olleet oikeassa alusta alkaen", Mäkelä tulkitsee.

Mäkelän mukaan mikään muu puolue ei ole Suomessa koskaan aikaisemmin nostanut kannatustaan yhtä nopeasti ja paljon. Vaaleissa perussuomalaisten kannatus oli noussut 17,5 prosenttiin.

Lue Mäkelän kirjoitus:

Jarmo Mäkelä: Eduskuntavaalit ratkaistiin Oulussa

Lue lisää