Politiikka

Nerg: Sotea valmistellaan 18 maakunnan pohjalta

Hallitusohjelmassa luvataan myös lisää lääkäreitä ja hoitoon pääsy viikossa.
Kari Salonen
Päivi Nerg epäili jo viime vuonna, että lopullisessa mallissa maakuntia on alle 18.

Valtakunnallista sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) uudistusta jatketaan 18 maakunnan pohjalta, valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg vahvisti keskiviikkona Porissa Suomi-Areenan keskustelutilaisuudessa.

Nergin mukaan lainsäädäntötyö on tekeillä sosiaali- ja terveysministeriössä. Hänen mukaansa laista on tärkeää saada sellainen, että se täyttää perustuslain edellytykset ja tarjoaa toimivat palveluratkaisut eri puolille Suomea hallintomallista riippumatta.

Rinnalla parannetaan potilaiden hoitoon pääsyä eli lääkäriin pitää päästä viikossa, sekä lisätään lääkäreitä 1 000:lla.

Nerg vastasi jo viime hallituksessa sote-uudistuksesta valtiovarainministeriössä. Hän epäili MT:n haastattelussa vuosi sitten, ettei tulevien maakuntien lopulliseksi määräksi jää 18, koska pienimmät maakunnat eivät selviydy tehtävistään.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että sote-palvelut sekä pelastustoimi siirretään 18 itsehallinnollisen maakunnan järjestettäväksi. Ohjelman mukaan alueelliset erityispiirteet otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan, alueiden päättäjät valitaan suorilla vaaleilla ja hallitus valmistelee maakuntaveron käyttöönottoa.

Samassa tilaisuudessa HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen arvosteli kovin sanoin sitä, etteivät terveydenhuollon tietojärjestelmät toimi keskenään. HUS on ottanut Apotti-järjestelmän Peijaksen sairaalassa Vantaalla, mutta ongelmia on ollut saada se toimimaan yhteen valtakunnallisen Kanta-järjestelmän kanssa muun muassa potilaiden lääketietojen osalta.

"Aivan käsittämätöntä!" hän sanoi vuosien kehittelyn lopputuloksesta.

Lue myös Nergin viimekesäinen haastattelu:

Sote-uudistusta johtava virkamies Päivi Nerg: Maakuntien määrä tulee pienenemään

Lue lisää