Politiikka

Rinne aloittaa MT:n kolumnistina – tomaattisilakkapihvien reseptiä hän ei paljasta, mutta kirjoittaa sananvapaudesta

Antti Rinteen mielestä EU-maiden johtajien tulee puuttua tiukemmin oikeusvaltiota ja sananvapautta rapauttaviin jäsenmaihin.

Ehkä pääministeri Antti Rinne (sd.) paljastaa joku kerta salaisen tomaattisilakkapihviensä reseptin Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissa?

Tuskin, sillä viimeksi kun hän jakoi reseptejään, seurasi suuri mediakalabaliikki pekonipastasta. Sellaista julkisuutta hän ei oikein kaipaisi.

Sitä paitsi hänellä on paljon vakavaa asiaa.

"EU-puheenjohtajuuden aikana ja sen jälkeenkin aion pitää esillä ihmisten oikeutta elää oikeusvaltiossa. EU:n sisällä kehitys on huolestuttavaa. Eurooppa ei voi säilyä eurooppalaisena, jos oikeusvaltio, demokratia, sananvapaus tai tasa-arvo eivät toteudu", Rinne sanoo MT:n haastattelussa.

Hän vaatii EU:n jäsenmaiden päämiesten neuvostoa ottamaan kovemman kannan jäsenvaltioita kohtaan, jotka ovat oikeusvaltiota ja sananvapautta heikentäneet. Pahimmat sellaisista valtioista ovat Puola ja Unkari, vaikka Rinne ei maita erikseen suostu nimeämään.

"Vastuu puuttua kehitykseen on jäänyt liiaksi Euroopan komission virkamiehien ja komissaarien tehtäväksi. Jäsenmaiden poliitikoiden pitää puuttua siihen ja näistä asioista on pakko puhua vahvasti."

Rinne aikoo liittää oikeusvaltiokehityksen EU:n monivuotiseen budjettikehykseen. Käytännössä se tarkoittaa, että EU:n arvoja heikentävä politiikka kotimaassa johtaa EU-rahoituksen supistamiseen. EU:n puheenjohtajamaana Suomella voi tähän vaikutusvaltaa ollakin.

"Hajottaminen on huonoa kehitystä, sen takia siihen pitää kovalla kädellä puuttua."

Suurten EU-teemojen lisäksi Rinne lupaa muistaa maaseutua ja maaseudun elinkeinoja.

"On iso huoli, että kymmeniä vuosia töitä tehneiden ihmisten omistuksen arvo taantuvilla paikkakunnilla laskee niin paljon, että edes kunnan sisällä ei pysty muuttamaan palveluiden piiriin."

Rinne aloittaa MT:n kolumnistina tänään. Ruuanlaitosta hän ei lupaa kirjoittaa, vaikka se onkin hänen harrastuksensa.

"Vaimon kanssa kahdestaan laitan usein maksaa, sillä lapset tai lapsenlapset eivät syö sitä. Kesärannan asunnossa olen viisi tai kuusi kertaa jo laittanut ruokaa", Rinne kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kevään vaaleissa oli kyse politiikan suunnan muutoksesta

Seepra ei päässyt raidoistaan – puolueen ay-kytkös oli liian herkkä puheenaihe Antti Rinteelle jo keväällä

Hallituksen työhön on saatava ryhtiä