Politiikka

Boris Johnsonista Britannian seuraava pääministeri

Kohuissa rypenyt poliitikko nousee Theresa Mayn seuraajaksi konservatiivipuolueen johdossa. Voittopuheessaan hän vannoi toteuttavansa Brexitin lokakuun loppuun mennessä.
Paul Ellis
Toimittajataustainen Johnson on toiminut aiemmin muun muassa Lontoon pormestarina.

Boris Johnson valittiin konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi. Hän sai jäsenäänestyksessä 92 553 ääntä vastaehdokas Jeremy Huntin jäädessä 46 656 ääneen.

Konservatiivipuolueen Twitter-tilillä julkaistussa puheessaan hän kiitteli niin edeltäjäänsä Theresa Mayta kuin kilpakumppaniaan Huntiakin, jonka kaikki hyvät ideat hän vitsaili varastavansa.

Brexit-sotkun edeltäjältään perivä Johnson viittasi puheessaan EU-eroon ristiriitana kahden tavoitteen: Britannian ja muun Euroopan välisen ystävyyden, vapaan kaupan ja turvallisuusyhteistyön, sekä kansallisen demokraattisen itsehallinnon välillä.

Hän vakuutti kuitenkin vievänsä Brexitin loppuun.

"Voimme tehdä sen, kansa luottaa siihen että teemme sen ja tulemme tekemään sen", hän julisti puheessaan.

"Tyypit, me energisoimme tämän maan, toteutamme Brexitin 31.10. ja otamme hyödyn irti kaikista sen tuomista mahdollisuuksista".

Johnson kertoi EU-eron mahdollistavan muun muassa koulujen, sairaaloiden ja poliisin paremman huomioinnin.

Lue lisää Johnsonista täältä: Pääministeriehdokas Boris Johnsonin koko ura on mokia ja möläytyksiä – tutkijan mukaan suosio selittyy Britannian luokkayhteiskunnalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Konservatiivien parlamenttienemmistö varmistui Britanniassa – "Tässä vaiheessa näyttää siltä, että konservatiivihallitukselle on annettu voimakas, uusi mandaatti viedä brexit läpi", julisti Boris Johnson

Ensimmäiset arviot: Konservatiivit saamassa Britannian vaaleissa voiton – Brexit tammikuussa todennäköinen

Britannian vaalihuoneistot ovat auenneet – konservatiivit ennakkosuosikkeja