Politiikka

Kärnä: Saamelaiskäräjien rahoitus katkaistava

Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan saamelaisparlamentti on pohjoissaamelaisen valtaeliitin korruptoima.
Jarkko Sirkiä
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on tyytymätön saamelaiskäräjien toimintaan.

Keskustan lappilaisen kansanedustajan ja perustuslakivaliokunnan varajäsenen Mikko Kärnän mukaan demokratia ei toteudu saamelaiskäräjillä.

Hänen mukaansa saamelaiskäräjien vaalilautakunta on poistanut vaaliluettelosta omavaltaisesti kaikki korkeimman hallinto-oikeuden sinne merkittäviksi määräämät henkilöt.

"Poistettujen joukossa on istuvia saamelaispoliitikkoja, jotka eivät voi nyt asettua syksyn vaaleissa ehdoille tai edes äänestää. Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan toiminta on kuin suoraan totalitäärisestä valtiosta ja toimintaa voi verrata tilanteeseen, jossa maan istuva hallitus päättää, kuka seuraavissa vaaleissa saa äänestää", Kärnä toteaa lähettämässään tiedotteessa.

Kärnä vaatii tiedotteessa, että valtio katkaisee kaiken rahoituksen siihen asti, että saamelaiskäräjien vaalilautakunta alkaa noudattaa toiminnassaan lakia. Tällä hetkellä lakia ei hänen mukaansa noudateta.

"Mikäli uusi saamelaisparlamentti valitaan vaalilautakunnan päätöksen mukaisesti järjestetyissä vaaleissa, ei Suomen alkuperäiskansana ole tosiasiallisesti omaa edustajaa ja korkeinta poliittista elintä. On vain pohjoissaamelaisen valtaeliitin korruptoima."    

Kärnä on jättänyt asiasta tänään kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saamelaiskäräjien ehdokasasettelu päättyy tänään

Mikko Kärnä hämmästelee ympäristöministeri Mikkosen lausuntoja: "Yksiselitteisesti hallitusohjelman vastaisia"

Mikko Kärnä ei pyri keskustan puheenjohtajaksi – perustelee päätöstä ristiriitoja ja tunteita herättävällä profiilillaan