Ensimmäinen havainto lajista tiistaina – keskustan Kalmari vaatii: Kultasakaali on poistettava Suomen luonnosta - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ensimmäinen havainto lajista tiistaina – keskustan Kalmari vaatii: Kultasakaali on poistettava Suomen luonnosta

Suomessa havaittiin tiistaina ensimmäinen kultasakaali. Maa- ja metsätalousvaliokunnan mukaan kyseessä on haitallinen vieraslaji.
Kari Salonen
Anne Kalmari toivoo, että kultasakaalin esiintymiseen Suomessa puututaan mahdollisimman nopeasti.

Keskustan eduskuntaryhmä vaatii, että kultasakaali tulee poistaa luonnosta. Kultasakaali havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran tiistaina.

"Kultasakaali aiheuttaa huomattavaa uhkaa vieraslajina meidän omalle eläinkannalle", toteaa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari.

"Se voi vähentää pieneläin- ja lintukantaamme huomattavasti. Kaiken päälle se pystyy risteytymään esimerkiksi suden ja koiran kanssa, jolloin siitä tulee vielä ennalta-arvaamattomampi ja vaikeasti hallittavampi."

Kalmarin mukaan kultasakaali uhkaa erityisesti metsäkanalintuja ja pienriistaa.

Kultasakaali ei ole riistalaji, joten tavanomaiset metsästysajat eivät rajoita sen poistamista. Kalmari kertoo, että Suomessa on yksimielisyys siitä, että kultasakaali on poistettava, mutta jotkut halusivat tehdä sen riistalajina.

"Valiokunta nimenomaan halusi, ettei laji ajaudu riistanhoidon piiriin. Silloin meidän pitäisi huolehtia suotuisasta lajikannasta."

Kalmarin mukaan eduskunta siunasi kevättalvella maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnän siitä, että kultasakaalin maahantuonti on kiellettyä, ja metsästäjien tulee poistaa tavatut kultasakaalit.

Aiheen tiimoilta on ollut jännitteitä, eikä ministeriö ole kuitannut selkeästi kantaansa.

"Tästä on ollut vähän arvailuja, että voiko sitä poistaa. Minä katson, että koska meillä on eduskunnan tahtotila, meillä on niin vahva selkänoja kuin parlamentarismissa pystyy olemaan", Kalmari sanoo.

"Jos joku haluaa estää vieraslajina pitämisen, hänen on pystyttävä selvittämään ja osoittamaan yksiselitteisesti, ettei eläintä tarhata tai risteytetä Suomessa tai lähialueilla."

Viro on luokitellut kultasakaalin haitalliseksi vieraslajiksi. Väite ei pidä paikkaansa, vaan sakaali on siellä riistaeläin. Kalmari toivoo, että Suomessa lajista tehtäisiin vieraslaji mahdollisimman pian.

"Poistaminen olisi niin paljon helpompaa nyt kuin myöhemmin."

Otsikkoa päivitetty 26.7.2019 klo 7.24

Korjattu juttua 26.7.2019 klo 12.13: Kultasakaali ei ole Virossa vieraslaji vaan riistalaji.

Lue lisää

Laittoman koirasusikasvatuksen epäillään jatkuvan Lopella – paikkakuntalaiset toivovat pikaisia toimenpiteitä, Hämeen ely-keskus selvittää asiaa

Haitallisten vieraslajien torjuminen vaatii pitkäjänteistä työtä – Lue vinkit yleisimpien lajien torjuntaan

Eduskunnan täysistunnossa käsitellään tänään, saako valtakunnansyyttäjä syyttämisluvan perussuomalaisten Mäenpään vieraslajipuheista

Ylenpalttinen valkohäntäpeurakanta koettelee maanomistajan kärsivällisyyttä – "Osa viljelijöistä on sitä mieltä, että ampukaa kaikki monttuun"