Politiikka

Unkarin Orban arvosteli Suomea kovin sanoin – tällä kertaa arvostelun kohteena perustuslakituomioistuimen puuttuminen ja Suomen Akatemia

Pääministeri Orban piikitteli Suomea festivaaleilla Romaniassa.
Brendan Smialowski
Viktor Orban kritisoi Suomea.

Unkarin pääministeri Viktor Orban arvostelee Suomea Tusvanyos-festivaalilla Romaniassa. Pääministerin kanslian valtiosihteeri Zoltan Kovacs kirjoittaa Twitterissä Orbanin ihmetelleen, että Suomella ei ole perustuslakituomioistuinta ja että lakia valvoo eduskunnan valiokunta.

Orbanin kritiikin kohteena oli Kovacsin mukaan myös Suomen Akatemia. Akatemia kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Kovacsin tviittien mukaan Orban kummasteli ministerin valtuuksia ohjata akatemian keskustelua.

Unkarin hallitusta lähellä oleva verkkosivusto Origo on aikaisemmin julkaissut poikkeuksellisen kriittisiä juttuja Suomesta.

Tässä kuussa Origo väitti Suomen oikeusvaltion tilaa huolestuttavaksi, koska maassa ei ole erillistä perustuslakituomioistuinta. Päivää aiemmin se kertoi, että median monimuotoisuus on heikolla tolalla.

Viime viikolla maan valtioneuvoston sivulla valtiosihteeri Kovacsin nimellä julkaistiin blogikirjoitus, jossa tuotiin esille samoja asioita, joista Orban puhui tänään. Kirjoittaja kritisoi Suomea myös siitä, että Suomi olisi ottanut poliittisen linjan Euroopan unionin puheenjohtajuuskaudella.

"Harmi, että Suomi on valinnut sen tien, jolla yritetään lakkauttaa EU-varat Unkarille ja Puolalle", blogissa kirjoitettiin.

Hänestä Unkarin ja Puolan Suomelta saama oikeusvaltiokritiikki on "hölynpölyä" eikä Suomi oikeastaan itsekään ole laillisuusperiaatteen mestari.

"He saarnaavat vedestä, mutta juovat viiniä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

New York Times: Unkarin oikeistojohtaja Orbán ja muut Itä-Euroopan hallitukset ovat väärinkäyttäneet EU:n maataloustukia "mafian tapaan"

Budapestiin suuntaava Rinne saanee viileän vastaanoton – Unkaria hiertää suunnitelma sitoa EU-rahat oikeusvaltioperiaatteeseen

Niinistö Putin-tapaamisesta: Keskustelujen painopiste siirtymässä Itämereltä arktiselle alueelle