Politiikka

Eero Heinäluoma puoltaa Suomen EU-puheenjohtajakauden linjaa: "Jos unioni ei puutu oikeusvaltion loukkauksiin, on se epäuskottava neuvoessaan muita"

Heinäluoma uskoo Suomen saavan tästä hyvästä kuraa niskaansa.
Kari Salonen

Suomi on ensimmäinen EU:n yhteisten arvojen vaalimista vaativa puheenjohtajamaa, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) kirjoittaa kolumnissaan.

Hänen mukaansa kaikki eivät tästä pidä, ja etenkin Unkarissa hallitseva Fidesz-puolue on ollut asiasta käärmeissään.

"Paluu juurille on kuitenkin välttämätöntä. Vallan väärinkäyttö ja riski demokraattisten instituutioiden heikkenemisestä ovat edelleenkin läsnä Euroopassa."

Heinäluoma muistuttaa, että Suomen linjalle on suuri tarve.

"Jos unioni ei puutu oikeusvaltion loukkauksiin, kansalaisoikeuksien rajoittamiseen tai rehottavaan korruptioon omassa kotipesässään, on se epäuskottava neuvoessaan muita."

Sanoista tekoihin siirtyminen ei ole ongelmatonta, eikä Suomi välttyne kritiikiltä.

"Syytettyjen penkille istutetut eivät tyydy rooliinsa, vaikka mekanismit olisivat kuinka tasapuoliseksi laadittuja. Suomi tulee saamaan oman osansa kurasta, kuten jo nyt on nähty."

Lue koko kolumni: Arvot vai Brexit?

Vallan väärinkäyttö ja riski demokraattisten instituutioiden heikkenemisestä ovat edelleenkin läsnä Euroopassa
Lue lisää

SDP:n Heinäluoma: Suomella on kiire löytää metsäasioissa uusi yhteisymmärrys – "Edessä voi olla kylmää kyytiä, kun EU lähiaikoina tekee tärkeitä linjauksia metsäasioissa"

Valoa kohti, myös hallituksessa

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan ilmastokeskustelun Kiina-kortilta on putoamassa pohja: "Jokaisen on tehtävä oma osuutensa päästöjen vähentämisessä, vastuuta ei voi sysätä muille"

Valon kautta