Politiikka

Boris Johnson lähtee ensimmäiselle viralliselle vierailulleen – yrittää rauhoitella itsenäistymishaluisia skotteja

Kyseessä on ensimmäinen pysähdys kiertueella, jonka aikana pääministeri vierailee Britannian eri osissa hankkimassa tukea brexit-suunnitelmalleen.
Boris Johnson kerää Skotlannista tukea brexit-suunnitelmalleen. Lehtikuva / AFP

Britannian uusi pääministeri Boris Johnson lähtee tänään ensimmäiselle viralliselle vierailulle Skotlantiin.

Johnson vierailee Skotlannissa sotilastukikohdassa, ja hänen on määrä ilmoittaa 300 miljoonan punnan eli noin 332 miljoonan euron arvoisista investoinneista Skotlantiin, Walesiin ja Pohjois-Irlantiin.

Pääministerin toimiston julkaiseman tiedotteen mukaan Johnsonin viesti on, että Britannia on "globaali brändi, ja yhdessä olemme paremmin turvassa, voimakkaampia ja vauraampia".

Kyseessä on ensimmäinen pysähdys kiertueella, jonka aikana pääministeri vierailee Britannian eri osissa hankkimassa tukea brexit-suunnitelmalleen. Esimerkiksi Walesissa hän aikoo tavata maanviljelijöitä. Aiemmin pääministeri ilmoitti 3,6 miljardin punnan tuesta 100 englantilaiselle paikkakunnalle, mikä on tulkittu vaalityöksi.

Skotlannin aluehallinnon pääministeri Nicola Sturgeon sanoi viime viikolla, että Skotlanti tarvitsee vaihtoehdon Johnsonin brexit-suunnitelmalle. Johnson on luvannut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun loppuun mennessä joko sopimuksen kanssa tai ilman.

Skotlantilaiset kannattivat EU:ssa pysymistä vuoden 2016 kansanäänestyksessä. Sturgeon on sanonut Johnsonille Skotlannin parlamentin harkitsevan lähikuukausina lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi uuden äänestyksen Britanniasta irtautumisesta. Vuonna 2014 järjestetyssä kansanäänestyksessä skotit torjuivat eron Britanniasta.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar on sanonut, että jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, yhä useampi pohjoisirlantilainen saattaa alkaa kyseenalaistaa unionin Britannian kanssa.

Johnson on ilmoittanut työskentelevänsä sen eteen, että EU:n kanssa neuvoteltu erosopimus avataan uudelleen. EU-johtajat ovat toistuvasti sanoneet, että sopimusta ei enää avata.

Lue lisää